Ρωσικές νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα - Πόσο πιθανή είναι μια αμφίβια απόβαση στην Ουκρανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις διατηρούν τον εξ αποστάσεως αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών τόσο στην Αζοφική Θάλασσα όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας από θαλάσσης, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει μεν ακόμα την ικανότητα να επιχειρήσει μια αμφίβια απόβαση, αλλά μια τέτοια επιχείρηση μάλλον είναι «όλο και υψηλότερου ρίσκου» λόγω του χρόνου που είχαν όλο αυτό το διάστημα οι Ουκρανοί να προετοιμαστούν για να την αποκρούσουν.

Το Λονδίνο τονίζει παράλληλα τον σοβαρό κίνδυνο που συνιστούν οι νάρκες που έχουν ποντιστεί στη Μαύρη Θάλασσα. «Αν και η προέλευση αυτών των ναρκών παραμένει ασαφής και διαφιλονικούμενη, η παρουσία τους οφείλεται σχεδόν σίγουρα στη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή και δείχνει πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει ουδέτερα συμφέροντα και τους αμάχους», σημειώνει η ενημέρωση από το βρετανικό υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το Υπουργείο Άμυνας επισήμανε τη συγκέντρωση αεροπορικών επιχειρήσεων των Ρώσων προς τη νοτιοανατολική Ουκρανία, «μάλλον αποτέλεσμα του ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή».

Πάντως το υπουργείο τόνισε πως παρά τις συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες να εξαλειφθεί η ουκρανική ικανότητα αεράμυνας, η Ουκρανία εξακολουθεί να προβάλλει σημαντικές δυσκολίες για τις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα είναι τα ρωσικά αεροσκάφη να είναι ακόμα ευάλωτα σε βραχέος και μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα.

«Η ανικανότητα των Ρώσων να βρουν και να καταστρέψουν τα αντιαεροπορικά συστήματα έχει εμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειές τους να κερδίσουν τον ευρύ έλεγχο του αιθέρος, κάτι που με τη σειρά του έχει επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά τους να υποστηρίζουν την προέλαση των χερσαίων δυνάμεών τους σε έναν αριθμό μετώπων», πρόσθεσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.