Ρωσία. Τις δυσκολίες στον τομέα της υγιεινής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας περιγράφει η πρώτη τουρί

Η Ανουσέχ Ανσάρι, η πρώτη τουρίστρια του διαστήματος και ο πρώτος άνθρωπος που φροντίζει να ενημερώνει καθημερινά το προσωπικό ιστολόγιό της (blog) κατά τη διάρκεια της πτήσης, εξηγεί σήμερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον τομέα της... υγιεινής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
"Πρέπει να ομολογήσω ότι το να τηρήσεις σωστή υγιεινή στο διάστημα δεν είναι εύκολο πράγμα» αναφέρει η ιρανικής καταγωγής Αμερικανίδα επιχειρηματίας περιγράφοντας «αυτά που όλοι θα ήθελαν να ξέρουν» αλλά δεν τολμούν να ρωτήσουν.
"Το νερό δεν κυλάει εδώ, επιπλέει», υπενθυμίζει η Ανσάρι, εξηγώντας ότι τα μέλη της αποστολής διαθέτουν υγρές και στεγνές πετσέτες και ότι όταν πλένουν τα δόντια τους υποχρεώνονται να... καταπιούν αντί να φτύσουν. Όλοι τους έχουν ένα «κουτί υγιεινής» αλλά το δικό της είναι αυτό που είχε προβλεφθεί για τον Ιάπωνα τουρίστα του διαστήματος Νταϊσούκε Ενομότο (αποκλείστηκε από την αποστολή για λόγους υγείας) και για αυτό περιέχει «ξυριστική μηχανή και πολύ αφρό» αλλά όχι και είδη μακιγιάζ.
Η Ανσάρι κατάφερε, παρ` όλ` αυτά, να «λούσει» τα μακριά μαλλιά της. «Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε νερό και σχηματίζουμε προσεκτικά μια μεγάλη φυσαλίδα πάνω από το κεφάλι. Κατόπιν, πολύ αργά, πλένουμε τα μαλλιά με τη βοήθεια ξερού σαμπουάν. Με την παραμικρή απότομη κίνηση η φυσαλίδα μπορεί να διαλυθεί και σταγόνες νερού να διασκορπιστούν στο χώρο».
Όλο το νερό που χρησιμοποιείται στο διαστημόπλοιο ανακυκλώνεται: όχι μόνο τα βρεγμένα αντικείμενα αλλά και τα ιδρωμένα ρούχα των αστροναυτών στεγνώνονται και το νερό που εξατμίζεται συλλέγεται. «Ένας κοσμοναύτης μου είπε μια μέρα ότι είμαστε σαν αδέρφια, είναι κάτι το μοναδικό, γιατί πίνουμε ο ένας τον ιδρώτα του άλλου» προσθέτει η Ανσάρι.
Από την έναρξη του ταξιδιού της στο διάστημα, στις 18 Σεπτεμβρίου, η Ανσάρι έχει δεχτεί περίπου 2.000 μηνύματα στην ιστοσελίδα της. Οι περισσότεροι αναγνώστες την εμψυχώνουν και εκφράζουν το θαυμασμό τους.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr