Ρωσία: Τελειώνουν οι νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό στην Αγία Πετρούπολη

Στην Αγία Πετρούπολη τελειώνουν οι νοσοκομειακές κλίνες που προορίζονται για ασθενείς με COVID-19, ανέφεραν οι αρχές της πόλης, καθώς μία από περίπου δώδεκα εταιρίες που έλαβαν άδεια για να παραγάγουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V άρχισε τις διανομές σε όλη τη χώρα.

Η Biocad του ομίλου Biotech ανέφερε σήμερα ότι παρέχει το εμβόλιο στο πλαίσιο ενός προγράμματος εθνικού εμβολιασμού. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στη Ρωσία έχουν ήδη εμβολιαστεί εναντίον της ασθένειας.

Η Ρωσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα του ιού και, αν και οι αρχές στηρίχθηκαν μέχρι τώρα σε στοχευμένους περιορισμούς παρά στην επιβολή ενός εθνικού λοκντάουν προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωσή του, το Κρεμλίνο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως η Αγία Πετρούπολη βρίσκεται κοντά στο να περάσει την «κόκκινη γραμμή».

Ο Όλεγκ Εργκάσεφ, αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης, της δεύτερης μεγαλύτερης της Ρωσίας και γενέτειρας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως μόλις το 4% των κλινών που διατίθενται για ασθενείς με COVID είναι κενές.

«Αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να αναπτυχθούν επιπλέον δυνατότητες», είπε στην τοπική τηλεόραση αργά χθες, Τρίτη.

Η πόλη των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει περισσότερες από 185.000 μολύνσεις και 6.529 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας - σε σύνολο τουλάχιστον 2.730.000 μολύνσεων και 48.500 θανάτων σε εθνικό επίπεδο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως 596 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν πως η Ρωσία κατέγραψε σχεδόν 140.000 θανάτους επιπλέον από τον μέσο όρο πέντε ετών ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 50.000 τον Οκτώβριο.

Επιδημιολόγοι λένε πως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (ο αριθμός των επιπλέον θανάτων) είναι ο καλύτερος τρόπος να υπολογισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από το ξέσπασμα μιας ασθένειας γιατί είναι διεθνώς συγκρίσιμη.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως το Sputnik V, το οποίο εγκρίθηκε από τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές τον Αύγουστο έπειτα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που κράτησαν λιγότερο από δύο μήνες, είναι αποτελεσματικό στο 91,4% των περιπτώσεων.

Δοκιμές του εμβολίου βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Βενεζουέλα και στην Ινδία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ