Πληρωμή χρέους σε ρούβλια ξεκινά η Ρωσία

Πληρωμή εξωτερικού χρέους σε ρούβλια ξεκινά η Ρωσία από την στιγμή που οι ΗΠΑ τερμάτισαν την εξαίρεση που επέτρεπε πληρωμές σε δολάρια. 

Οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται από σήμερα να κάνουν δεκτές πληρωμές ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας, καθώς σταματά η ειδική άδεια που υπήρχε μέχρι τώρα για να γίνονται αυτές οι πληρωμές, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Η κίνηση αυτή συνιστά τεχνητή χρεοκοπία.

Χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν την εξαίρεση που επέτρεπε στη Μόσχα να πληρώνει το εξωτερικό χρέος που κατέχουν Αμερικανοί επενδυτές με κεφάλαια που διατηρούνται στη Ρωσία.

Η ρήτρα διαφυγής στις δραστικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, η οποία επέτρεψε στις αμερικανικές τράπεζες να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τις πληρωμές προς τους πιστωτές, έληξε στις 04:01 GMT την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την επόμενη πληρωμή χρέους της Ρωσίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προανήγγειλε από την περασμένη εβδομάδα την κίνηση που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, λέγοντας ότι η εξαίρεση τέθηκε σε εφαρμογή για να επιτραπεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμοστούν, αλλά ότι ήταν «περιορισμένη χρονικά».

Πηγή: skai.gr