Ρωσία: Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την Ε.Ε

Περισσότεροι από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 27% τις αντιμετωπίζει αρνητικά και το 18% δυσκολεύτηκε να απαντήσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ερευνητικό κέντρο μελέτης της ρωσικής κοινής γνώμης (VCIOM) τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Παρά την γενικά θετική στάση των Ρώσων απέναντι στις χώρες της ΕΕ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στην παρούσα φάση οι σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρνητικές, καθώς το 40% τις αξιολογεί ως μάλλον ψυχρές και το 13% ως εχθρικές. Ο ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 26%, θεωρεί τις υπάρχουσες σχέσεις ουδέτερες, ενώ μόνο το 15% τις θεωρεί θετικές.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 48% των Ρώσων θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να επιδιώξει να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2008.

Επίσης το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει την Ρωσία ως ισότιμο εταίρο, γι’ αυτό και δεν έχει νόημα για την Ρωσία να στρέφεται προς την Ευρώπη. Αντίθετα, ο ένας στους δέκα, δηλαδή το 9%, θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να επιδιώξει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημοσκόπηση του VCIOM πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ