Ρωσία-Ουκρανία: Σήμερα η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του, στην Αττάλεια

Η Τουρκία υποδέχεται σήμερα, Πέμπτη, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα θα γίνουν δεκτοί από τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, στον νότο, παραθαλάσσιο θέρετρο δημοφιλές στους Ρώσους τουρίστες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέτεινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες από την αρχή της κρίσης, δήλωσε σήμερα ότι "η Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία".

"Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία", επέμεινε.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν εχθές (Τετάρτη), σε μια κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι "συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές", λέγοντας παράλληλα ότι έχει "περιορισμένες προσδοκίες".

"Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο" βαθμό, δήλωσε και τόνισε ότι "όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές".

Ωστόσο το κλίμα κινδυνεύει να είναι τεταμένο, καθώς ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του "σύγχρονο Ρίμπεντροπ", χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Αττάλεια είναι η πρώτη έξοδος του Λαβρόφ από τη Ρωσία, η οποία είναι όλο και πιο απομονωμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ