Ρωσία: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 27,6% τους μήνες Ιανουάριος-Μάιος 2022

Σε ελιγμό για να αποφύγει τη χρεοκοπία προχωρά η Ρωσία, με πληρωμή των ευρωομολόγων με ρούβλια όπως γίνεται με το φυσικό αέριο.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 27,6% ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάιο 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom, στο πλαίσιο του μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Ευρώπη και την Μόσχα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι εξαγωγές προς τις χώρες του μακρινού εξωτερικού (όρος που χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με το εγγύς εξωτερικό που περιλαμβάνει τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών) έφθασαν τα 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 27,6% (23,2 δισ. κυβικά μέτρα) λιγότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021», αναφέρεται σε ανάρτηση των ρωσικού κολοσσού στο Telegram.

Η Gazprom αναστέλλει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ολλανδία

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ολλανδία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Πληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλια όπως με το φυσικό αέριο

Σε ελιγμό για να αποφύγει τη χρεοκοπία προχωρά η Ρωσία, με πληρωμή των ευρωομολόγων με ρούβλια όπως γίνεται με το φυσικό αέριο. Η Ρωσία επιδιώκει να πραγματοποιήσει πληρωμές για ευρωομόλογα σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα.

«Η εμπειρία των πληρωμών για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια έχει αποδειχθεί επωφελής τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές, γι' αυτό η αρχή αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ευρωομολόγων», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά συνολικά, η εμπειρία της συμφωνίας για το φυσικό αέριο (ρούβλια), για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί βολική τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών. Επομένως, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς αντίστροφα;» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σε ποιο βαθμό έχει αναπτυχθεί αυτό το σύστημα για τα ευρωομόλογα, και αν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τις πληρωμές τοκομεριδίων του Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ