Ρωσία: Ο πρώτος βασιλικός γάμος που θα γίνει μετά από έναν και πλέον αιώνα

Ρωσία: Ο πρώτος βασιλικός γάμος που θα γίνει μετά από έναν και πλέον αιώνα

Η πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, πρόκειται να φιλοξενήσει τον γάμο ενός απογόνου της ρωσικής τσαρικής οικογένειας, το πρώτο γεγονός αυτού τους είδους που θα λάβει χώρα στην Ρωσία μετά από ένα και πλέον αιώνα.

Ο Μέγας Δούκας Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ θα δεθεί με τα δεσμά του γάμου με την Ιταλίδα αρραβωνιαστικιά του Βικτόρια Ρομανόβνα Μπεταρίνι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη αύριο Παρασκευή σε μια λαμπρή θρησκευτική τελετή, παρουσία εκατοντάδων ξένων καλεσμένων. Μεταξύ των προσκεκλημένων, από βασιλικούς οίκους της Ευρώπης είναι και η μητέρα του βασιλιά της Ισπανίας, Σοφία, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Fontanka.ru σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Βασιλείς, παραδόσεις και λίγο Χόλυγουντ. Στην Αγία Πετρούπολη επιστρέφουν οι Ρομανόφ και το πνεύμα της μοναρχίας».

Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β΄, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους άφησαν την τελευταία τους πνοή από τα πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος των μπολσεβίκων τον Ιούλιο του 1918 στο υπόγειο του σπιτιού ενός έμπορα στο Εκατερίνεμπουργκ, μια πόλη που βρίσκεται 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

«Αυτό ήταν το πρώτο μέρος στη Ρωσία στο οποίο επιστρέψαμε», δήλωσε ο 40χρνος Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Fontanka.ru σχετικά με την επιλογή της Αγίας Πετρούπολης για τον γάμο του.

«Αυτό είναι κάτι πολύ, πολύ οικείο στην οικογένεια», είπε.

Ο Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς γεννήθηκε στην Ισπανία. Γονείς του είναι η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαντιμίροβνα της Ρωσίας , η οποία είχε αυτοανακηρυχθεί διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου της Ρωσίας και ο Μέγας Δούκας Μιχαήλ Πάβλοβιτς της Ρωσίας. Έζησε στη Γαλλία και την Ισπανία το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ο προπάππους του, ο Μέγας Δούκας Κιρίλ Βλαντιμίροβιτς, κατάφερε να γλυτώσει από τις βίαιες διώξεις των Μπολσεβίκων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1917 και να καταφύγει στη Φινλανδία. Ο ίδιος και η οικογένειά του μετοίκησαν αργότερα στη δυτική Ευρώπη.

Ο Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς επισκέφθηκε τη Ρωσία για πρώτη φορά το 1992 και τώρα ζει στη Μόσχα, όπου εργάζεται σε διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Fontanka.ru εργάσθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπήρξε σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής εταιρείας Nornikel.

Η 39χρονη Ρεμπέκα Μπεταρίνι, η οποία είναι κόρη του Ιταλού πρέσβη στο Βέλγιο, ασπάστηκε πέρυσι τη ρωσική ορθόδοξη πίστη και πήρε το όνομα Βικτόρια Ρομάνοβνα. Έχει εργασθεί στον αεροδιαστημικό τομέα, είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και τώρα ασχολείται με φιλανθρωπίες.

Η δυναστεία των Ρομανώφ κυβέρνησε τη Ρωσία επί 300 χρόνια, έως τις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα έως την περίοδο που προηγήθηκε της παραίτησης του τσάρου Νικόλαου Β' το 1917, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επανάσταση των Μπολσεβίκων, τον εμφύλιο πόλεμο και για 70 χρόνια κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τον Νικόλαο Β' το 2000, αφού οι σοβιετικές αρχές τον είχαν χαρακτηρίσει αδύναμο ηγέτη.

Το γαμήλιο γεύμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα 30 Σεπτεμβρίου στο ανάκτορο Βλαντίμιρ, στο οποίο σήμερα εδρεύει ο Οίκος των Επιστημόνων, αλλά η επιλογή του δεν υπήρξε τυχαία καθώς το οίκημα αυτό ήταν η κατοικία του προπάππου του, του Γκεόργκι Μιχαήλοβιτς.

Οπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αγίας Πετρούπολης, στο γεύμα θα παρευρεθούν 300 προσκεκλημένοι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των χορηγών, το γαμήλιο γεύμα ανατέθηκε στο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και στην εταιρεία του Concord Catering. Άλλοι χορηγοί είναι ο ιταλικοί οίκοι κρασιών Brugnano και Fardella della Ripa, και οι παραγωγοί γαλλικής σαμπάνιας Boërl & Kroff. Την γαμήλια τούρτα θα παρασκευάσει ο Βέλγος ζαχαροπλάστης Μάικλ Λιουίς Αντερσον, ο οποίος επί χρόνια είναι προμηθευτής της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου και προσέφερε τα γλυκίσματα στην 89η επέτειο των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ