Ρωσία-Nord Stream2: Καταγγέλλει αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων-αεροσκαφών στην περιοχή του αγωγού

Η Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών και μη πλοίων στη θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης του αγωγού. Ο ενέργειες αυτές δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του παραρτήματος της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream 2 AG Αντρέι Μίνιν έχουν προκλητικό χαρακτήρα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον αγωγό.

«Μετά την επανεκκίνηση τον Ιανουάριο του 2021 στο θαλάσσιο οικόπεδο που πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και άλλων πλοίων ξένων χωρών, οι ενέργειες των οποίων έχουν συχνά σαφώς προκλητικό χαρακτήρα», δήλωσε ο ίδιος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG σε σχόλιο της που έστειλε στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δηλώνει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Μίνιν οι οποίες «υπογραμμίζουν την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα».

Ο Μίνιν ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά πραγματοποιεί πτήσεις σε μικρή απόσταση από το πλοίο τοποθέτησης σωλήνων του αγωγού πολωνικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος τύπου PZL-Mielec М-28В1 Rbi και πως η δραστηριότητα των ξένων πλοίων γύρω από τα πλοία τοποθέτησης του αγωγού ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα και στις 28 Μαρτίου στη ζώνη προστασίας που υπάρχει γύρω από τα πλοία τοποθέτησης του αγωγού σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου εμφανίσθηκε υποβρύχιο με άγνωστα διακριτικά. Παράλληλα αναφέρει ότι στις 29 Μαρτίου, πέριξ του πλοίου τοποθέτησης σωλήνων του αγωγού Fortuna πραγματοποιούσε ελιγμούς το πολωνικό πολεμικό με αριθμό 823, ενώ τον Φεβρουάριο στην ζώνη εισήλθαν πολωνικά αλιευτικά τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου.

Ο αγωγός που παρακάμπτει την Ουκρανία και έχει στόχο να διπλασιάσει την χωρητικότητα του μεταφέροντας υποθαλάσσια το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο διένεξης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, η οποία επέβαλε κυρώσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίενκεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την Κυριακή, ότι εναπόκειται τελικά σε εκείνους που κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream 2 εάν θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG, ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και απομένουν να κατασκευασθούν περίπου 121 χιλιόμετρα.

Ενάντια στην κατασκευή του αγωγού τάσσονται ενεργά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες φοβούνται ότι με την κατασκευή του αγωγού θα ενισχυθεί η επιρροή της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει την κατασκευή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ