Ρωσία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα μέλη «εξτρεμιστικών» οργανώσεων να συμμετέχουν σε εκλογές

Η Ρωσία έκανε σήμερα ένα βήμα προκειμένου να αποκλειστούν από τις εκλογές οι υποστηρικτές του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, οι οργανώσεις του οποίου κατηγορούνται για «εξτρεμισμό».

Στην πρώτη ανάγνωση σήμερα, οι Ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν την πρόταση νόμου που απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικές. Χθες Δευτέρα ξεκίνησε στη Μόσχα η διαδικασία για να κηρυχθούν εξτρεμιστικές οργανώσεις το Ταμείο Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και τα περιφερειακά παραρτήματά του.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές από το 2017. Κρατείται αφού καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση 2,5 ετών για μια υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014.

Το κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα απαγορεύει σε κάθε άτομο που έχει εμπλακεί σε «εξτρεμιστική» οργάνωση να έχει την ιδιότητα του βουλευτή. Αναδρομικά, στοχεύει κάθε πρόσωπο που είχε θέση ευθύνης σε τέτοια οργάνωση μέχρι και πέντε χρόνια πριν από τον χαρακτηρισμό της ως «εξτρεμιστική». Για τα απλά μέλη ή η τους συμπαθούντες αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται σε τρία χρόνια.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 293 βουλευτές, ωστόσο 45 τάχθηκαν κατά και ακούστηκαν επικριτικά σχόλια από ορισμένα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Δίκαιης Ρωσίας. «Παραβιάζονται τόσα συνταγματικά άρθρα (σ.σ. με αυτό το νομοσχέδιο) που δεν ξέρω πώς μπορούμε να το συζητάμε και πώς γίνεται να ψηφίζουμε υπέρ», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλέρι Γκαρτούνγκ, του κόμματος Δίκαιη Ρωσία.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση από τη Δούμα και κατόπιν από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω Βουλή. Η δεύτερη ανάγνωση έχει καθοριστεί για τις 25 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ