Ρωσία και Κίνα απέτυχαν να «κόψουν» τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την «ειρήνη στη Βοσνία»

Σε «ναυάγιο» οδήγησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αφαιρέσει εξουσίες από τον ειδικό διεθνή απεσταλμένο, ο οποίος επιβλέπει την «εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Βοσνίας του 1995». Οι συγκεκριμένες χώρες ήταν οι μοναδικές από τα μέλη του συμβουλίου που ψήφισαν «υπερ» στην πρότασή τους, καθώς οι υπόλοιπες 13 χώρες δήλωσαν «αποχή» από τη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος που θα σταλεί στη Βοσνία είναι ο πρώην υπουργός της Γερμανικής Κυβέρνησης, Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίο ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του. Ο Σμιτ διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση τον Μάιο από το Διοικητικό Συμβούλιο για την εφαρμογή της Ειρήνης στη χώρα της Βοσνίας. Σε αυτό συμμετείχε ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Μόσχα εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ υποστήριξε- μαζί με την Κίνα- πως ο Σμίτ δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του καθώς «αυτό δεν έχει εγκριθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας».

«Δεν υπάρχει καθοριστικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα ή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία διορισμού και καμία απαίτηση από το Συμβούλιο να λάβει μέτρα για να επιβεβαιώσει τον ορισμό του κ. Σμιτ», δήλωσε στο συμβούλιο ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Μιλς. Το Γραφείο του Εκπροσώπου για την «επιτήρηση της Ειρήνης» ιδρύθηκε ως μέρος των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον που τερμάτισαν τον πόλεμο της Βοσνίας 1992-1995. Στόχος του ήταν η επίβλεψη της ανοικοδόμησης μιας χώρας που διαλύθηκε από τις εθνικές συγκρούσεις, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω 100.000 άτομα.

Πάντως, η αυτόνομη εθνικιστική Σερβική περιοχή της Βοσνίας, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, έχει ζητήσει εδώ και καιρό να κλείσει το Γραφείο του συγκεκριμένου εκπροσώπου του ΟΗΕ.

Πηγή: reuters.com