Κλείσιμο

Ρωσία: Έρευνες σε σπίτια υποστηρικτών του Ναβάλνι

AP
Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν σήμερα τουλάχιστον 150 έρευνες σε κατοικίες και γραφεία που ανήκουν σε υποστηρικτές του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λεονίντ Βολκόφ, σύμμαχος του Ναβάλνι.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ημέρες αφού το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχασε το ένα τρίτο των εδρών του στη συνέλευση της πόλης της Μόσχας και οπισθοχώρησε αλλού, αν και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του σε όλη τη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν με τρόπο ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εκλογής των υποστηριζόμενων από το Κρεμλίνο υποψηφίων σε όλη τη χώρα, μια στρατηγική που φαίνεται πως είχε κάποια επιτυχία.

«Ο συνολικός αριθμός των ερευνών είναι πάνω από 150 και στις επιδρομές συμμετείχαν όχι λιγότεροι από 1.000 υπάλληλοι υπηρεσιών επιβολής του νόμου», έγραψε ο Βολκόφ.

«Ο Πούτιν είναι πολύ θυμωμένος», έγραψε ο Ναβάλνι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιδρομές. «Είναι μια περίπτωση στην οποία οι ενέργειες της αστυνομίας δεν διαφέρουν από εκείνες διαρρηκτών».

Οι αρχές είπαν σε ακτιβιστές πως οι έρευνες σχετίζονται με μια έρευνα για ξέπλυμα χρημάτων που διεξάγεται σε βάρος του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς που έχει δημιουργήσει ο Ναβάλνι, έναν οργανισμό ο οποίος έχει δημοσιεύσει ενοχλητικές έρευνες για αδικήματα, όπως υποστηρίζει, διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Τον περασμένο μήνα κρατικοί ερευνητές άρχισαν ποινική έρευνα για το φερόμενο ξέπλυμα 1 δισεκ. ρουβλιών (15 εκατ. δολάρια) από το ίδιο το ίδρυμα. Πάγωσαν επίσης τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το ίδρυμα, μια κίνηση για την οποία σύμμαχοι του Ναβάλνι λένε πως ήταν μια κατασκευασμένη προσπάθεια να παραλύσουν την πολιτική κίνησή του.

Η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα πως η κλίμακα και η φύση των τελευταίων επιδρομών ήταν άνευ προηγουμένου.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλι, δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες ακτιβιστές έγιναν στόχοι των αρχών.

Ο Βολκόφ συνέδεσε τις έρευνες με τη στρατηγική του Ναβάλνι για ψήφο τακτικής στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές και δήλωσε πως στοχοθετήθηκαν τα σπίτια ακτιβιστών, των συγγενών τους και τα περιφερειακά γραφεία της κίνησης του Ναβάλνι.

Ακτιβιστές προσήχθησαν για ανάκριση, δήλωσε προσθέτοντας πως έγιναν και κατασχέσεις.

«Το κράτος έχει δύο δουλειές -- να φοβίζει και να κλέβει», έγραψε ο Βολκόφ. «Είναι φανερό πως ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να καταστρέψει τη δομή των επιτελείων μας και να εμποδίσει την εργασία των περιφερειακών επιτελείων μας».

Η Golos, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία παρακολουθεί τις εκλογές στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα πως τα σπίτια ακτιβιστών της έγιναν επίσης στόχοι επιδρομών εκ μέρους των αρχών.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ