Ρωσία: Επιτίθεται στις ΗΠΑ, πιέζει την Τουρκία για την αγορά των S-400

Το Κρεμλίνο καταδίκασε ως απαράδεκτο σήμερα Τετάρτη το αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία, το οποίο έχει στόχο να την εξαναγκάσει να ακυρώσει μια συμφωνία για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, η Ρωσία ασκεί πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να μην υπαναχωρήσει από την αγορά των S-400.

Η Μόσχα απάντησε σε χθεσινό ρεπορτάζ του CNBC, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην Τουρκία για να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ ή να διακινδυνεύσει να της επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις.

Eρωτηθείς από δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ του CNBC για την προθεσμία δύο εβδομάδων για να ακυρώσει τη συμφωνία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «το βλέπουμε εξαιρετικά αρνητικά. Θεωρούμε πως τέτοια τελεσίγραφα είναι απαράδεκτα».

Εντούτοις, διεμήνυσε στην Άγκυρα πως «προχωρούμε με βάση τις επανειλημμένες δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους της ηγεσίας της Τουρκίας με επικεφαλής τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν ότι η συμφωνία για τους S-400 είναι ήδη ολοκληρωμένη και θα εφαρμοστεί».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Άγκυρα ετοιμάζεται για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς εκ μέρους της του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, παρόλο που υποστήριξε πως υπάρχει κάποια βελτίωση στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-35.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως το ραντάρ των S-400 μπορεί να υποκλέψει απόρρητα τεχνικά δεδομένα για τα F-35, ουσιαστικά χαρίζοντας την Μόσχα τεχνολογικά πλεονεκτήματα σε βάρος του ακριβότερου εναέριου όπλου που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η τουρκική Αεροπορία έχει ήδη παραγγείλει 30 μαχητικά και σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 100 όμως ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να στραφεί και σε αυτή την περίπτωση σε ρωσικό οπλισμό.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr