Ρωσία: Έως και 30 χρόνια πίσω θα γυρίσει η οικονομία της χώρας, εκτιμά πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης

Η ρωσική οικονομία "θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια" και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του καθεστώτος του με την επίθεσή του στην Ουκρανία, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεργκέι Γκουρίεφ, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και εξόριστος στη Γαλλία.

Πούτιν κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία", δηλώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (BERD), σήμερα καθηγητής στο Science Po Paris, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι. Προβλέπει μια επερχόμενη "τεράστια ύφεση" και "πιθανή" χρεοκοπία της Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Πρώην οικονομικός σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο Σεργκέι Γκουρίεφ διέφυγε από τη χώρα του το 2013, νιώθοντας ότι απειλείται από την εξουσία λόγω των θέσεών του και της εγγύτητάς του με τον πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρίας Yukos και πολέμιο του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που φυλακίστηκε το 2003.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουρίεφ, "τα οκτώ τελευταία χρόνια είδαν στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια ως προς το εισόδημα των νοικοκυριών και ως προς τη δομή της οικονομίας".

"Είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2021", συνεχίζει, κάνοντας λόγο για "μια τραγωδία, που δεν συγκρίνεται με το δράμα της Ουκρανίας, αλλά παρόλα αυτά είναι μια τραγωδία".

Από πολιτική άποψη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν "μείωσε το προσδόκιμο ζωής του καθεστώτος του" λόγω αυτής της "λάθος υπολογισμένης" επίθεσης κατά της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γκουρίεφ: ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας "παραπληροφορημένος" πρόεδρος, που "υπερεκτίμησε την ισχύ του ρωσικού στρατού, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να αγωνιστούν και υποτίμησε την ενότητα της Δύσης".

"Τελείως αχαρτογράφητα νερά

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Δύση απάντησε με οικονομικές κυρώσεις στοχεύοντας τόσο την κεντρική τράπεζα, τις ρωσικές εισαγωγές, την περιουσία των ολιγαρχών όσο και την ικανότητα των εμπορικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών, προστιθέμενος σε αυτόν της αποχώρησης πολλών ιδιωτικών εταιριών, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σήμερα. Η εταιρία S&P Global προέβλεψε τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση 6,2% του ΑΕΠ για το 2022, αλλά το εύρος του σοκ μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, προειδοποιεί ο Γκουρίεφ.

"Μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά", δηλώνει. "Η Ρωσία εντάχθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν κάνετε αποσύνδεση, σπάτε πολλά πράγματα. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία χωρίς τους ταϊβανέζικους ημιαγωγούς ή χωρίς τη συντήρηση των αεροσκαφών της Boeing ή της Airbus", προειδοποιεί.

Επιπλέον, "για πολλούς επιχειρηματίες, αυτό είναι το τέλος του σχεδίου μιας ζωής", παρατηρεί ο οικονομολόγος απέναντι στην κατάρρευση του ρουβλιού και στην αποχώρηση πολλών ταλέντων από τη χώρα.

"Φανταστείτε ότι έχετε οικοδομήσει μια εταιρία τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Σήμερα δεν έχετε πλέον πρόσβαση στους εταίρους σας, δεν μπορείτε να δανειστείτε από την τράπεζα, τα επιτόκια ξεπερνούν το 20%, δεν μπορείτε να εξάγετε ή να επενδύσετε", τονίζει.

Ούτε λόγος ωστόσο για επιβράδυνση της δέσμης των κυρώσεων: ο Γκουρίεφ θεωρεί ότι "αν ο στόχος των κυρώσεων αυτών είναι να σταματήσουν τον πόλεμο του κύριου Πούτιν, τότε η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο".

Σε περίπτωση μη διακοπής των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, που ορισμένες χώρες απορρίπτουν εξαιτίας της πολύ ισχυρής εξάρτησής τους από τις ρωσικές προμήθειες, ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο, στον απόηχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έθετε σοβαρό πλήγμα στους πόρους που διαθέτει η Μόσχα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της, εκτιμά ο Γκουρίεφ.

'Αν όλες οι δυτικές χώρες συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία, αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να "ενθαρρύνει την Κίνα να τις ακολουθήσει στο εμπάργκο του πετρελαίου" και να "στερήσει (από τον Βλαντίμιρ Πούτιν) πόρους για να συνεχίσει τον άγριο πόλεμό του", δηλώνει.

Ο Νομπελίστας Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς κάλεσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο για ένα συνολικό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ