Ρωσία: Ένταλμα σύλληψης εναντίον συνεργάτιδας του Αλεξέι Ναβάλνι

Συνεργάτιδα του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, η Λιουμπόφ Σομπόλ, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των προσώπων που καταζητούνται από τη Ρωσία, ένα νέο παράδειγμα της καταστολής που έχει εξαπολυθεί εδώ και μήνες εναντίον της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Σε ένα σημείωμα που ανήρτησε χθες Τετάρτη το βράδυ στον ιστότοπό του, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως η Σομπόλ, 34 ετών, καταζητείται στο πλαίσιο "μιας ποινικής υπόθεσης" χωρίς άλλες διευκρινίσεις για τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται.

Ανερχόμενη μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, η Λιομπόφ Σομπόλ, δικηγόρος, είχε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε ενέργειες και διαδηλώσεις του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Ιανουάριο.

Οι ρωσικές αρχές ενέτειναν την πίεση στους συμμάχους και τις οργανώσεις του αντιπολιτευόμενου, που χαρακτηρίστηκαν την Ιούνιο "εξτρεμιστικές" και απαγορεύθηκαν.

Κανένα από τα μέλη τους δεν μπόρεσε ως εκ τούτου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, πολλά στελέχη του κινήματος του Αλεξέι Ναβάλνι εγκατέλειψαν τη χώρα από τον φόβο μήπως συλληφθούν.

Η Λιουμπόφ Σομπόλ φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. Άλλοι δύο στενοί συνεργάτες του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ και ο Ιβάν Τζντάνοφ, περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των καταζητούμενων και διώκονται στο πλαίσιο υποθέσεων που επισύρουν βαριές ποινές σε περίπτωση καταδίκης.

Θύμα τον Αύγουστο του 2020 μιας δηλητηρίασης την ευθύνη για την οποία αποδίδει στο Κρεμλίνο, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Ρωσία έπειτα από ανάρρωση πέντε μηνών στη Γερμανία.

Η φυλάκισή του προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης στη Δύση. Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον τίμησε με το περίβλεπτο Βραβείο Ζαχάροφ για την προάσπιση της ελευθερίας της σκέψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ