Ρωσία: Έφηβος πυροδότησε βόμβα σε σχολείο- Τραυματίστηκε ο ίδιος και δέκα παιδιά

Δεκαοκτάχρονος απόφοιτος ορθόδοξου σχολείου στην πόλη Σερπούχοβ της Ρωσίας πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε ζωστεί στην είσοδο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και άλλοι δέκα μαθητές, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της περιφέρειας της Μόσχας.

Οι επιθέσεις με βόμβες και τα περιστατικά ένοπλων επιθέσεων στα σχολεία ήταν σπάνια στη Ρωσία, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, ωθώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Σήμερα στις 08:24 τοπική ώρα (07:24 ώρα Ελλάδας), ένας 18χρονος απόφοιτος του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος εισήλθε στον χώρο του ορθόδοξου σχολείου που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι Βλαντίτσνι Βεντένσκι στην πόλη Σερπούχοφ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της περιφέρειας της Μόσχας.

Εκπρόσωπος της επιτροπής έρευνας, η Όλγκα Βράντιι, διευκρίνισε ότι ο ύποπτος, που τραυματίστηκε από την έκρηξη, «νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής φροντίδας» και κατά συνέπεια «οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν μαζί του». Σύμφωνα με την ίδια, ο δράστης «ήθελε να αυτοκτονήσει» πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφερε.

Εξάλλου η περιφερειακή επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών Ξένια Μισόνοβα επεσήμανε σε ανάρτησή της στο Telegram ότι «τραυματίστηκαν δέκα παιδιά», από τα οποία τα εννέα νοσηλεύονται χωρίς «να απειλείται η ζωή τους».

Οσμή καμένου και δάκρυα

«Ένιωσα την οσμή του καμένου και η διευθύντρια του σχολείου μάς είπε ότι υπήρξε μια έκρηξη (…) Πολλά παιδιά έκλαιγαν», διηγήθηκε ο Ντένις Ριάμποφ, ένας από τους μαθητές, στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το σχολείο συνοδευόμενος από τη μητέρα του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass και αστυνομικές πηγές, ο δράστης της επίθεσης σκόπευε να πυροδοτήσει «τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη διάρκεια της πρωινής προσευχής στο σχολείο, όμως τελικά τον πυροδότησε στην είσοδο» του σχολείου.

Τα κίνητρα του πρώην μαθητή του σχολείου, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας 7 με 16 ετών, δεν είναι γνωστά.

Η ρωσική Επιτροπής Έρευνας έχει ξεκινήσει έρευνα «για απόπειρα ανθρωποκτονίας» και «διακίνηση εκρηκτικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ