Ρωσία: Αναγκαία τη μεταφορά του Ναβάλνι στην Ευρώπη κρίνει ο προσωπικός του γιατρός

Αναγκαία κρίνει τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι από τη Ομσκ στην Ευρώπη, ο προσωπικός του γιατρός, Γιαροσλάβ Ασίχμιν, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novaya Gazeta.,

Ο Ασίχμιν θεωρεί ότι στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες στο νοσοκομείο Σκλιφασόφκσι της Μόσχας και στην Ομοσπονδιακή Ιατρικο-βιολογική υπηρεσία της Ρωσίας (Federal Medical-Biological Agency -- FMBA), που συνιστά και τον εθνικό Οργανισμό υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας , αλλά θεωρεί ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να σταλεί για νοσηλεία στην Ευρώπη.

«Αυτή την στιγμή προσπαθούμε ενεργά να συμφωνήσουμε με διάφορες κλινικές που έχουν εμπειρία θεραπείας τέτοιων περιστατικών. Και αυτό μπορεί να είναι μια κλινική στο Ανόβερο, στο Στρασβούργο. Υπάρχει μια περίεργη σύμπτωση, αλλά τέτοιου είδους ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι» (σ.σ. όπου είχε γίνει η δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια), δηλώνει ο Ασίχμιν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση περιπλέκεται και από το ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο να συμφωνήσεις σήμερα με κάποια κλινική εξαιτίας του κορωνοϊού» .

Υ0πενθυμίζεται ότι ο 44χρονος αρχηγός της αντιπολίτευσης και επικριτής του Κρεμλίνου διακομίστηκε στο νοσοκομείο έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο και το περιβάλλον του καταγγέλλει ότι τον δηλητηρίασαν.

Ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ, στο οποίο νοσηλεύεται, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι σύμμαχοί του.

Ο Ανατόλι Καλιντσένκο, γιατρός του νοσοκομείου αυτού στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, έκανε τη δήλωση αυτή μετά τις δηλώσεις που έκανε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, σύμφωνα με την οποία ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου βρίσκεται σε κώμα αφού κατανάλωσε ένα φλιτζάνι τσάι, στο οποίο, όπως είπε, πιστεύει ότι είχαν ρίξει δηλητήριο.

Ο θεράπων γιατρός του Ναβάλνι, Γιαροσλάβ Σίμχιν, στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Novaya Gazeta, απαντώντας στο ενδεχόμενο να μην ήταν δηλητηρίαση αυτό που υπέστη ο Ναβάλνι, καθώς η αντίθετη πλευρά προβάλλει το επιχείρημα ότι στην περίπτωση δηλητηριάσεως οι ασθενείς δεν κραυγάζουν, ο Σιχμίν υπογράμμισε «Γιατί το λέτε; Υπάρχουν διάφορα είδη δηλητηρίων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όμως η εκδοχή της δηλητηρίασης, σε αντίθεση με την εκδοχή άλλης επίδρασης, νομίζω ότι είναι η πιο πιθανή, επειδή εδώ και καιρό παρακολουθώ τον Ναβάλνι ο οποίος δεν είχε κάποια οργανικά αίτια που να σχετίζονται με την σημερινή του κατάσταση».

Η εφημερίδα Novaya Gazeta υπενθυμίζει ρεπορτάζ που είχε κάνει το 2004, σύμφωνα με το οποίο η δημοσιογράφος της εφημερίδας Άννα Πολιτκόφσκαγια (σ.σ. η οποία δολοφονήθηκε αργότερα έξω από το σπίτι της στην Μόσχα) πηγαίνοντας να καλύψει τα γεγονότα που είχαν διαδραματισθεί στο Μπεσλάν, ζήτησε από την αεροσυνοδό τσάι και μετά από δέκα λεπτά έχασε τις αισθήσεις της. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα έγραφε τότε ότι η Πολιτκόφσκαγια μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο σε κλινική της Μόσχας, ότι «οι αναλύσεις που έγιναν στον Ροστόβ δεν είναι ακόμη έτοιμες, ενώ οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο για ακατανόητους λόγους καταστράφηκαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ