Ρεβάνς Αλεμάνο

Ο υποψήφιος της δεξιάς στις δημοτικές εκλογές στη Ρώμη Τζιάνι Αλεμάνο είναι ο νέος δήμαρχος της αιώνιας πόλης, εξασφαλίζοντας το 53,6% των ψήφων, έναντι 46,4% του αριστερού υποψήφιου Φραντσέσκο Ρουτέλι, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων του 95% των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η εκλογή του δεξιού Αλεμάνο αποτελεί σημαντική, αν όχι ιστορική αλλαγή, αφού τα τελευταία 15 χρόνια η ιταλική πρωτεύουσα βρισκόταν σταθερά στα χέρια της κεντροαριστεράς, ενώ από το 1946 και μέχρι σήμερα δεν είχε εκλεγεί ποτέ δήμαρχος που να προέρχεται από τον χώρο της άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών η σημερινή ρεβάνς του 50χρονου Αλεμάνο οφείλεται στην υπερίσχυση της κεντροδεξιάς πριν δυο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές, αλλά όχι μόνο.

Από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας (κυρίως, μετά τον βιασμό μίας αφρικανής κοπέλας, την περασμένη εβδομάδα), ήταν η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημεία στα οποία ο Αλεμάνο είχε επιμείνει από την αρχή της εκστρατείας του.

Από την πλευρά του ο Καβαλιέρε τάχθηκε στο πλευρό του Αλεμάνο, υποσχόμενος υποδειγματική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή: skai.gr