Reuters: Το Ισραήλ αναπτύσσει δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα - Αυξάνονται οι νεκροί

Το Ισραήλ ανέπτυσσε χερσαίες δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, την ώρα που η Χαμάς συνέχιζε τα μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ αναφέρει το Reuters. Ο αριθμός των νεκρών λόγω των εχθροπραξιών συνεχίζει να αυξάνεται.

Το Ισραήλ έχει προετοιμάσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και βρίσκεται σε "διάφορα στάδια προετοιμασίας επίγειων επιχειρήσεων", δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας, μια κίνηση που θυμίζει παρόμοιες πολεμικές επιχειρήσεις το 2014 και 2008-2009. "Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επιθεωρεί αυτές τις προετοιμασίες και παρέχει καθοδήγηση. Έχουμε αρχηγείο των δυνάμεων και τρεις ταξιαρχίες ελιγμών στη Γάζα που προετοιμάζονται γι' αυτήν την κατάσταση και για διάφορα ενδεχόμενα", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους. 

Οι σειρήνες ακούγονταν στο Τελ Αβίβ όλη τη νύχτα, ενώ ο ήχος των πυραύλων που αναχαιτίζονταν από το ισραηλινό σύστημα Iron Dome γέμισε τον ουρανό, στέλνοντας χιλιάδες Ισραηλινούς σε καταφύγια σχολιάζει το πρακτορείο. 

Το πρωί της Πέμπτης, το Ισραήλ είχε ανανεώσει τις αεροπορικές επιθέσεις του στον παλαιστινιακό παράκτιο θύλακα, καταστρέφοντας ένα εξαώροφο κτίριο κατοικιών στo κέντρο της πόλης της Γάζας.

Ενόσω η διεθνής κοινότητα επαναλαμβάνει εκκλήσεις για ηρεμία, ένα κύμα βίας μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών και της αραβικής μειονότητας της χώρας εξακολουθούσε να εξαπλώνεται σε αρκετές ισραηλινές πόλεις, με επιθέσεις εναντίον συναγωγών και αραβοεβραϊκές οδομαχίες. 


Το ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Συνολικά 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 487 τραυματίστηκαν, ανέφερε η Χαμάς έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διέταξε "μαζική" ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό εβραίων και αράβων κατοίκων λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.

"Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (...) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου", ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνοντας την ανάκληση δέκα λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ