Πυρηνικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ: Το Ιράν αρνείται την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του

Την άρνηση του Ιράν να επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές την πρόσβαση σε εργαστήριο κατασκευής φυγόκεντρων εξαρτημάτων, κατέγραψε η ομάδα για τα πυρηνικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να μπει στο εργαστήριο κατασκευής φυγοκεντρικών εξαρτημάτων TESA Karaj κοντά στην Τεχεράνη

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι  ανέφερε ο συγκεκριμένος έλεγχος γίνεται μετά την κοινή δήλωση τον εξοπλισμό και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο. «Ο έλεγχος και στις ιρανικές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρόσι.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της 12ης Σεπτεμβρίου που επιτεύχθηκε με τον ΔΟΑΕ, το Ιράν συμφώνησε να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να τοποθετήσουν κάμερες στους «ευαίσθητους» πυρηνικούς χώρους του και να συνεχίσουν την καταγραφή εικόνων στο συγκεκριμένο σημείο της χώρας.

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας  έρχεται εν μέσω συνομιλιών μεταξύ διεθνών δυνάμεων και Ιράν με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία εγκαταλείφθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία οδήγησε στην επιστροφή των κυρώσεων στο Ιράν. Η Τεχεράνη απάντησε με την επανεκκίνηση ορισμένων πυρηνικών της δραστηριοτήτων.Μετά από έξι γύρους συνομιλιών φέτος στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον Ιούνιο όταν ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραΐσι εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράν.

Στον ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά «αρκετά σύντομα», με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να απαντούν πως δεν γνωρίζουν πότε αναμένεται να συμβεί η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: Radio Liberty