Πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία: Φοβούνται και χειρότερα

Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες η πιο σοβαρή κατάσταση ήταν στην νοτιοανατολική Αυστραλία, σήμερα δοκιμάζεται η πόλη Περθ στη Δυτική Αυστραλία. Στα περίχωρά της μαίνεται δασική πυρκαγιά που έχει καταστρέψει κτίρια και απειλεί ανθρώπους και κατοικίες.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο νησί Κάνγκαρο Άϊλαντ στη Νότια Αυστραλία, το οποίο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έχει κατακαεί το 30% της έκτασής του. Προς στιγμήν οι αρχές εκτιμούσαν ότι γλύτωσαν από τα χειρότερα και απηύθυναν έκκληση στους ταξιδιώτες να μην ακυρώσουν τις επισκέψεις του εκεί ώστε να μην καταστραφεί και η τοπική οικονομία. Εις μάτην όμως, γιατί υπήρξαν αναζωπυρώσεις και έχουν εκδοθεί αυστηρές προειδοποιήσεις προς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η γκάφα του πρωθυπουργού

Το νησί αυτό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αλλά υπέπεσε σε γκάφα ολκής. Απευθυνόμενος σε κατοίκους είπε ότι ευτυχώς εκεί δεν υπήρξαν νεκροί, όπως σε άλλα φλεγόμενα σημεία της Αυστραλίας. Κι όμως, όπως του υπενθύμισαν οι κάτοικοι, εκεί χάθηκαν δύο άνθρωποι. Προσπάθησε να ανασκευάσει ο πρωθυπουργός αλλά η γκάφα είχε ήδη καταγραφεί.

Εν τω μεταξύ, οι επόμενες 48 ώρες προβλέπονται πολύ δύσκολες για την πολιτεία της Βικτώριας, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας. Λόγω των δυσμενών προβλέψεων παρατάθηκε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τέλος, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι το 2019 ήταν η πιο ζεστή και πιο ξηρή χρονιά με τις λιγότερες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, από τότε που κρατούνται στοιχεία.

Η διαπίστωση αυτή εντείνει την συζήτηση για το πόσο συμβάλλει σ’ αυτή την κατάσταση η κλιματική αλλαγή και ο ανθρώπινος παράγοντας.
 

Πηγή: DW - Θέμης Καλλός, Σύδνεϋ