Πυρά Μπαρ κατά Πεκίνου: Η Κίνα διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο αστραπή»

Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο αστραπή» για «να προσπεράσει τις ΗΠΑ ως την κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο».

Αυτή η τελευταία επίθεση της Ουάσινγκτον προήλθε δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμπ Μπαρ, και προστίθεται στις πλέον σχεδόν καθημερινές κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ ή του υπουργού Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο εναντίον του Πεκίνου.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει πλέον αφοσιωθεί σε έναν οικονομικό πόλεμο αστραπή (blitzkrieg) μια επιθετική και ενορχηστρωμένη εκστρατεία» για να «καθιερωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας και να προσπεράσει τις ΗΠΑ ως κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σαφές» ότι η Κίνα «δεν επιδιώκει μόνο να ενταχθεί στις τάξεις άλλων προηγμένων βιομηχανικών οικονομιών, αλλά και να τις αντικαταστήσει όλες μαζί».

Ο Μπαρ θεωρεί ότι το Πεκίνο, για να επιτύχει τους σκοπούς του, χρησιμοποεί αθέμιτες ή ακόμη και παράνομες μεθόδους.

Προειδοποίησε για ακόμη μια φορά ενάντια στους «σοβαρούς κινδύνους» που παίρνουν άλλες χώρες «εξουσιοδοτώντας την ισχυρότερη δικτατορία στον κόσμο να χτίσει την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών δικτύων», το 5G.

Επιτέθηκε στις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, καθώς και σε πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, για την παθητικότητα και ακόμη και τη συνενοχή τους όσον αφορά τις κινεζικές φιλοδοξίες.

«Για να εγγυηθεί έναν κόσμο ελευθερίας και ευημερίας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται τη δική του ολοκληρωμένη προσέγγιση, στην οποία ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, διατηρώντας παράλληλα τον ουσιώδη διαχωρισμό τους, συνεργάζονται για να αντισταθούν στην κυριαρχία και για να κερδίσουν τον ανταγωνισμό για την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο υπουργός.

«Η Αμερική το έχει ήδη κάνει», είπε, σε έναν προφανή υπαινιγμό στον Ψυχρό Πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. «Πιστεύω ότι εμείς, ο αμερικανικός λαός, η αμερικανική κυβέρνηση και οι αμερικανικές επιχειρήσεις, όλοι μαζί, μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Αυτό είναι η ελευθερία μας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι εξαιρετικά τεταμένες σε αμέτρητα ζητήματα: κορονοϊό, εμπόριο, νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, δίκτυο 5G, Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Μουσουλμάνοι Ουιγούροι. Αυτή η αντιπαράθεση έχει ως αποτέλεσμα σειρά κυρώσεων και αντιποίνων τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ