Πυρά αντιπολίτευσης κατά Μπόρις Τζόνσον για «πράσινο φως στη διαφθορά»

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Για «διάβρωση της εμπιστοσύνης» των πολιτών προς τους βουλευτές και για «πράσινο φως στη διαφθορά» κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία σερ Κιρ Στάρμερ.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος επιτέθηκε στον Βρετανό Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας, με θέμα τον κυβερνητικό χειρισμό κατηγοριών για διαφθορά κατά του Συντηρητικού βουλευτή Όουεν Πάτερσον.

Ο κ. Πάτερσον κρίθηκε από την ανεξάρτητη Επίτροπο Κοινοβουλευτικών Κανόνων να έχει παραβεί τον κώδικα διαγωγής των βουλευτών, καθώς είχε ασκήσει πιέσεις προς υπουργούς να εξετάσουν ζητήματα που αφορούσαν δύο εταιρείες από τις οποίες είχε λάβει αμοιβή ως σύμβουλος, ύψους άνω των 110.000 λιρών ετησίως.

Η επίτροπος είχε συστήσει την 30ήμερη αποβολή του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ωστόσο η κυβέρνηση έσπευσε να προτείνει την αγνόηση της ποινής και τη δημιουργία μίας νέας επιτροπής που θα εξέταζε το σύστημα ελέγχου κοινοβουλευτικής διαφάνειας. Ο κ. Τζόνσον έθεσε μάλιστα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την επείγουσα ψηφοφορία που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε λόγω της άνετης πλειοψηφίας που έχουν οι Συντηρητικοί στη Βουλή, απαλλάσσοντας τον κ. Πάτερσον από την προτεινόμενη ποινή. Όταν, ωστόσο, έγινε σαφές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνταν να συμμετάσχουν στη συγκρότηση νέας επιτροπής για τον έλεγχο της διαγωγής των βουλευτών, η κυβέρνηση πήρε πίσω την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα ο κ. Πάτερσον να ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα μετά από 24 χρόνια.

Με τον Μπόρις Τζόνσον να απέχει από την έκτακτη συζήτηση της Δευτέρας, ο κ. Στάρμερ σχολίασε πως «αντί να διορθώσει τη ζημιά που έχει κάνει, ο Πρωθυπουργός το βάζει στα πόδια φοβισμένος».

«Όταν ο Πρωθυπουργός δίνει το πράσινο φως στη διαφθορά, τότε διαβρώνει την εμπιστοσύνη (προς τους βουλευτές). Όταν λέει ότι οι κανόνες για να μπει τέλος στα επενδεδυμένα συμφέροντα δεν ισχύουν για τους φίλους του, διαβρώνει αυτή την εμπιστοσύνη και όταν εσκεμμένα υπονομεύει αυτούς που έχουν αναλάβει να σταματήσουν τη διαφθορά, διαβρώνει αυτή την εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Νωρίτερα ο κ. Τζόνσον αρνήθηκε να απολογηθεί για τις κοινοβουλευτικές ενέργειες της περασμένης εβδομάδας, κάτι που έκανε ωστόσο κατά τη συζήτηση το απόγευμα ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στίβεν Μπάρκλεϊ, κάνοντας λόγο για «λάθος» ως προς την απόπειρα διασύνδεσης των αλλαγών στο σύστημα ελέγχου της διαγωγής των βουλευτών με την υπόθεση Πάτερσον.

Πάντως δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI στον απόηχο της υπόθεσης, δίνει για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου στους Εργατικούς, με 36% έναντι 35% των Συντηρητικών.

Επίσης, η ικανοποίηση των πολιτών από τον Πρωθυπουργό έχει μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από το 39% στο 34%, ενώ η δυσαρέσκεια για τις ενέργειές του έχει αυξηθεί κατά 10% στο 61%.

Η συζήτηση της Δευτέρα κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να επιπλήττει οργισμένος βουλευτή των Εργατικών που χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον «δευτεροκλασάτο δικτάτορα».

Πηγή: skai.gr