«Ψευδονταή Μητσό»: Έξω φρενών τα τουρκικά ΜΜΕ με το «Νταηλίκια Γιοκ» του Μητσοτάκη

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θα θέσει τις προβοκάτσιες της Ελλάδας»

Έξω φρενών παραμένουν και τη Δευτέρα τα τουρκικά ΜΜΕ με το «Νταηλίκια Γιοκ» του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο συνεχίζει να απασχολεί τον τουρκικό Τύπο. 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ παρουσιάζει τον κ. Μητσοτάκη στεφανωμένο με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Γαλλίας

«Ψευδονταή Μητσο(τάκη)» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης δεν τους αρέσει η συμμαχία Μητσοτάκη με Γαλλία, ΗΠΑ. 

Από πλευράς της, η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν»

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θα θέσει τις προβοκάτσιες της Ελλάδας». «Θα στείλει το μήνυμα ότι χάσαμε την υπομονή μας (με την Ελλάδας)» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global. 

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να χαμηλώνει τους τόνους, μετά και τις συστάσεις Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί για «νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή». «Αν θέλουμε ρίχνουμε τους Έλληνες και πάλι στη θάλασσα» ανέφερε προσεκτικά.

Η δήλωση της ΔΕΘ που εκνεύρισε τους Τούρκους

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Απαντάμε, είπε, με μια λέξη. «Δεν φοβόμαστε. Με μια λέξη. Όχι. Νταηλίκια γιοκ, κ.Ερντογάν».

Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πλέον είναι και μεγαλύτερη αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά. Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ' αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ' αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το  προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι κύριε Ερντογάν. Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr