Κλείσιμο

Ψάχνουν στα συντρίμια

Τουλάχιστον 437 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 829 τραυματίστηκαν στο σεισμό που σημειώθηκε την Τετάρτη στο Περού, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής Άμυνας.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ανέφερε ότι καταστράφηκαν 16.700 σπίτια, κυρίως στην πρωτεύουσα Λίμα και στις πόλεις Ικα, Πίσκο και Τσίντσα.

Ο απολογισμός πάντως μπορεί να μεγαλώσει, καθώς έχει χαθεί η επαφή με αρκετά χωριά της επαρχίας Ικα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλου του Περού, οι νεκροί είναι πάνω από 500, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.600.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Τα περισσότερα θύματα ήταν κάτοικοι υποβαθμισμένων συνοικιών που τα πλινθόκτιστα σπίτια τους κατέρρευσαν και τους καταπλάκωσαν.

Στο Πίσκο, μια πόλη 120.000 κατοίκων, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, οι τελεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλαν Γκαρσία επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, επίσης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στο Περού τα τελευταία εκατό χρόνια. Το 1970 σεισμός προκάλεσε τρομακτικές κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 50.000 άνθρωποι και να χαθεί μια ολόκληρη πόλη, η Γιουνγκάι.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 100.000 δολαρίων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων.

Διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν και άλλη βοήθεια, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

 

Πηγή: skai.gr