Προβληματίζουν οι εκλογές στην Αλβανία

"Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία καταδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων", εκτίμησε ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας πως "ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών" είναι μια "θεμελιώδης" δέσμευση των Τιράνων, στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία υπέγραψε τον Ιούνιο του 2006 συμφωνία σύνδεσης, που είναι το πρώτο στάδιο για μία μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο ΟΑΣΕ χαρακτήρισε "χαμένη ευκαιρία" τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, όπου η ψηφοφορία σπιλώθηκε από διαδικαστικές ελλείψεις και, σε ορισμένες περιοχές, από εντάσεις.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, παρ΄ όλες τις κατηγορίες εναντίον των Σοσιαλιστών για παρατυπίες στους δήμους που κυβερνούν οι ίδιοι, δήλωσε ότι "η μεγαλύτερη νίκη των χθεσινών εκλογών είναι τα διεθνή κριτήρια για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, τα οποία εκπληρώθηκαν, όπως είπε, στην εκλογική αυτή διαδικασία". Ωστόσο, ο Μπερίσα απέφυγε να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα και το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από ορισμένους αναλυτές, ως απόδειξη της ήττας του κόμματός του και του συνασπισμού "Μεγάλη Συμμαχία", του οποίου ηγείται.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο συνασπισμός της Αριστεράς "Μαζί για το Μέλλον", με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα, προηγείται σε πάνω από έξι από τις συνολικά 12 περιφέρειες της χώρας. Επίσης οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν τη νίκη και σε άλλους σημαντικούς δήμους της χώρας, όπως στην Αυλώνα, στην Κορυτσά, στο Μπεράτι και στο Φιέρι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο, απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος να μη δημιουργήσουν, όπως είπε, προβλήματα και να ζητήσουν από τα μέλη των επιτροπών που καταμετρούν τις ψήφους να συνεχίσουν τη διαδικασία και να μην προβάλλουν εμπόδια.
Πηγή: skai.gr