Προβληματισμός στον γερμανικό Τύπο για το «μαύρο» των social media στον Τραμπ

Τα προεδρικά τιτιβίσματα σίγησαν στο Twitter. Το Facebook “εκπαραθύρωσε” τον χρήστη-ένοικο του Λευκού Οίκου. Μια μικρή ομάδα επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να κλείσει το στόμα στον ακόμη πρόεδρο Τραμπ μετά τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, όταν επί τέσσερα χρόνια διακινούσε τα τοξικά μηνύματά του.

“Ισχυρότερες οι πλατφόρμες και από μερικές κυβερνήσεις”

Οι σχολιαστές του γερμανικού Τύπου, αν και παραδέχονται ότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο, προβληματίζονται με την απόφαση. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου την χαρακτηρίζει σωστή, καθυστερημένη και μαζί προβληματική. “Κατ’ ουσίαν οι αποφάσεις του Twitter και του Facebook είναι σωστές, όμως η διαδικασία είναι λανθασμένη” αποφαίνεται ο σχολιαστής της. “Διότι γίνεται προφανές ότι λίγοι άνθρωποι ελέγχουν την πιο σημαντική δομή επικοινωνίας στον κόσμο. Μια μετρημένη στα δάχτυλα ομάδα λευκών αποφασίζει μόνη της, τι και από ποιον επιτρέπεται να διακινήσει πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτές οι πλατφόρμες είναι ισχυρότερες από ότι πολλές κυβερνήσεις. Κολοσσοί ελέγχουν την πρόσβαση στην πληροφορία και θέτουν όρια της ελευθερίας λόγου”.

Στις επιφυλλίδες της Welt γίνεται μάλιστα λόγος για πραξικόπημα ολιγαρχών των μέσω κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτοντας το εύρος της δύναμής τους που προκαλεί φόβο. Ο αρθρογράφος επικεντρώνεται σε δύο επιχειρήματα που κατά την άποψή του κάνουν την απόφαση προβληματική. “Το Τwitter, το Facebook κι άλλοι γίγαντες της επικοινωνίας δεν συνιστούν τον τέταρτο πυλώνα εξουσίας σε ένα κράτος. Ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι η ενεργή επίδραση στη διαμόρφωση της πολιτικής γνώμης με το να αποφασίζουν ποιος επιτρέπεται να μιλά και ποιος όχι. Οι εφημερίδες μπορούν να ανατρέπουν προέδρους. Αρκεί να θυμηθούμε τον Ρίτσαρντ Νίξον. Αλλά οι επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιον πολιτικό θα καταδικάζουν σε αφωνία, σαν να κατείχαν ένα διακόπτη Οn/Off, που να άνοιγε και να έκλεινε για τους ασκούντες εξουσία“. Και ο σχολιαστής καταλήγει: “H απόφαση για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι για τα δημόσια ώτα, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ολίγων ιδιωτών επιχειρηματιών. Για τον απλό λόγο ότι την επόμενη φορά θα έπληττε κάποιον άλλον από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και θα απέκλειαν. Και θα τον μετέτρεπαν σε αποδιοπομπαίο τράγο μιας εξέλιξης, την οποία οι ίδιοι στήριξαν και από την οποία αποκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος”.
 

Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου