Κλείσιμο

Προβλήματα υγιεινής στο... διάστημα

Ακόμη και στην πρόωρη επιστροφή των αστροναυτών στη Γη, μπορεί να οδηγήσει βλάβη στις τουαλέτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τόνισε ο αρμόδιος για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές ρώσος αξιωματούχος.

\"Εχουμε πρόβλημα με το σύστημα υγιεινής. Πρόκειται για σοβαρό περιστατικό. Υπό τις συνθήκες αυτές, μπορούμε ακόμη και να δώσουμε εντολή για την επείγουσα εκκένωση\" του σταθμού, προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Σολόβιεφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ωστόσο ο ρώσος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι η εκκένωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δεν αποτελεί ακόμη σοβαρό ενδεχόμενο, αφού το σύστημα έχει εν μέρει επιδιορθωθεί και νέες εργασίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, οι αστροναύτες μπορούν χρησιμοποιούν \"ανταλλακτικά δοχεία\".

Εδώ και μια εβδομάδα, τα τρία μόνιμα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού- δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός- χρειάσθηκε να προσφύγουν σε λύσεις ανάγκης εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εκκένωσης των ούρων.

Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery με επταμελές πλήρωμα προσδέθηκε τη Δευτέρα στον Σταθμό για να εγκαταστήσει τη δεύτερη και σημαντικότερη υπομονάδα του ιαπωνικού εργαστηρίου Κίμπο και για να παραδώσει μια αντλία για τις ελαττωματικές τουαλέτες.

Εφερε επίσης πρόσθετες σακούλες για τους αστροναύτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.
Πηγή: skai.gr