Πρωτοπόρος της έρευνας του DNA εκφράζει ανησυχίες για τη βάση δεδομένων DNA

Ένας πρωτοπόρος της τράπεζας δεδομένων DNA της Βρετανίας δήλωσε την Τετάρτη πως η τράπεζα αυτή έχει διευρυνθεί τόσο πολύ πέραν του αρχικού στόχου της ώστε υπάρχει τώρα κίνδυνος να υπονομεύσει τα δικαιώματα του πολίτη.
Ο καθηγητής Αλεκ Τζέφρις δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως στη βάση δεδομένων βρίσκεται τώρα το DNA εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, δυσανάλογος αριθμός των οποίων είναι νεαροί μαύροι.
Η τράπεζα δεδομένων, η οποία ιδρύθηκε το 1995, έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει τώρα 3,6 εκατομμύρια «προφίλ» ανθρώπων, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Όποιος έχει συλληφθεί ποτέ από την αστυνομία, ακόμη κι αν δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι υποχρεωμένος να προσφέρει δείγμα DNA για την τράπεζα, η οποία περιλαμβάνει επίσης θύματα εγκλημάτων και άλλους που έδωσαν εθελοντικά δείγμα για να βοηθήσουν κάποια εγκληματολογική έρευνα.
"Η πραγματική ανησυχία που έχω στη Βρετανία είναι ότι βλέπω να αλλάζει η αποστολή», δήλωσε ο Τζέφρις, ο οποίος ανέπτυξε σημαντικά τις τεχνικές αναγνώρισης μέσω του DNA.
Όταν δημιουργήθηκε αρχικά η βάση δεδομένων, είχε σκοπό να φυλάσσει το DNA εγκληματιών, πρόσθεσε.
"Τώρα εκατοντάδες χιλιάδες εντελώς αθώοι άνθρωποι γεμίζουν αυτή τη βάση δεδομένων, άνθρωποι που περιέπεσαν στην προσοχή της αστυνομίας για παράδειγμα επειδή κατηγορήθηκαν για κάποιο έγκλημα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι», τόνισε ο Τζέφρις.
Τα δείγματα είναι «δυσανάλογα από κοινωνικοοικονομικής και εθνικής πλευράς», πρόσθεσε. «Κατά την άποψή μου αυτό συνιστά διάκριση».
Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων του πολίτη λέγουν πως το ένα τρίτο όλων των μαύρων ανδρών στην Αγγλία και την Ουαλία περιλαμβάνονται στη βρετανική βάση δεδομένων DNA.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr