Πρωτομαγιά: Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με αστυνομικούς στο Παρίσι (βίντεο)

Με επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας τερμάτισε στο Παρίσι η πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, χωρίς να κατορθώσουν οι διαδηλωτές να φθάσουν στον αρχικό προορισμό τους νότια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδρομή έπρεπε να περάσουν από τη γέφυρα του Austerlitz που ενώνει την δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου βρίσκεται το σημείο εκκίνησης στην πλατεία της Βαστίλης, με την αριστερά.

Τη γέφυρα όμως είχαν μπλοκάρει 1.200 κουκουλοφόροι γνωστοί ως « Black blocks » αποφασισμένοι να «προσφέρουν» μια μέρα «κόλασης» στον Ε. Μακρόν και «στον κόσμο του», όπως είχαν δηλώσει στο Facebook μέσω του ακροαριστερού κινήματος Mili (Mouvement inter luttes independant- Ανεξάρτητο κίνημα εσωτερικών αγώνων).

Παρ' ότι η Εισαγγελία Παρισίων είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επεισοδίων, και παρά τις ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις με 22 έκτακτες μονάδες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS), οι Black Blocks τα κατάφεραν και το μπουλεβάρτο «de l'Hopital» κατά μήκος του σταθμού του Austerlitz έζησε κοντά 4 ώρες πραγματικής κόλασης.

Οι κουκουλοφόροι έσπασαν και έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, που μπορεί να συμβόλιζε το κράτος ή τον καπιταλισμό. Έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν ένα Μac Donald, μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Έφτιαξαν οδοφράγματα, έριξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιές στα δοχεία απορριμμάτων ή στα σκέπαστρα στις στάσεις λεωφορείων. Με λοστούς ξεσήκωσαν το λιθόστρωτο του μπουλεβάρτου εκσφενδονίζοντας τις πέτρες στα ΜΑΤ που απάντησαν με νερό υπό πίεση και δακρυγόνα.

Πλησιάζοντας τη γέφυρα οι επικεφαλής της πορείας, και διαπιστώνοντας την έκρυθμη κατάσταση, οπισθοδρόμησαν και πολλοί διαδηλωτές κατέβηκαν στην αποβάθρα κατά μήκος του Σηκουάνα, που είναι ταχείας κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, προκαλώντας την πλήρη σύγχυση.

Αυτές τις ώρες το ερώτημα πολλών είναι γιατί η αστυνομία δεν διέλυσε έγκαιρα τους Black blocks πάνω στη γέφυρα Austerlitz, αφού η Εισαγγελία είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.
Αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πράγματι αποτελεσματικός έλεγχος για τα άτομα που πήραν μέρος στην πορεία. Αυτή τη φορά όμως οι ταραξίες άλλαξαν μέθοδο και αντί να δράσουν στο τέλος της πορείας, βγήκαν μπροστά, δίνοντας ραντεβού στη γέφυρα. Εκεί πέρασαν χωρίς να τους γίνει έλεγχος για το τι μετέφεραν στα σακίδιά τους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τα επεισόδια και ιδίως την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Ο καθένας όμως σχολίασε με τον τρόπο του: για την Μαρίν Λεπέν τα επεισόδια έγιναν από τις ακροαριστερές, αναρχικές ομάδες, για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν οι ταραξίες προέρχονταν από ακροδεξιές ομάδες.

Τελικά σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών 140.000 άτομα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 50.000 στο Παρίσι. Κατά την άποψη του συνδικάτου CGT που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 210.000.

Στην Αυστραλία όπου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος ήταν νύχτα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Έτσι όλοι περιμένουν την πρωινή αντίδραση του Ε. Μακρόν για την πρώτη αυτή ταραχώδη «κοινωνική άνοιξη» της προεδρίας του.



Πηγή: skai.gr