Κλείσιμο

Πρώτη μέρα απαγόρευσης μετακινήσεων στο Λονδίνο με συνωστισμό στα τρένα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Με επιβάτες στοιβαγμένους σε συρμούς του υπογείου σιδηροδρόμου του Λονδίνου κατά την πρωινή ώρα αιχμής ξεκίνησε η πρώτη ημέρα ισχύος των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις που εξήγγειλε με διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τον κόσμο να μην τηρεί την απόσταση των δύο μέτρων σε συρμούς και αποβάθρες, καθώς όσοι χρειάζεται να πάνε στην εργασία τους δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Κατηγορούν μάλιστα το δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν για την απόφαση να κλείσει 40 σταθμούς του υπογείου και να μειώσει τη συχνότητα διέλευσης των τρένων, κινήσεις που έχουν επιτείνει το συνωστισμό.

Ο κ. Καν από την πλευρά του, που χαιρέτισε τις οδηγίες για απαγόρευση κυκλοφορίας με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, είπε ότι η εξαίρεση που αφορά εκείνους που είναι «απολύτως αναγκαίο» να πάνε στην εργασία τους πρέπει να αφορά μόνο εργαζόμενους σε «κρίσιμους» τομείς. Κάλεσε δε τους εργοδότες να είναι πιο ελαστικοί με τα ωράρια των υπαλλήλων τους και να τους δίνουν τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.

«Οι κανόνες αυτοί δεν είναι προαιρετικοί. Είναι οδηγίες που τέθηκαν σε ισχύ για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Πρέπει να τις ακολουθήσετε», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Πρόσθεσε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους στον οργανισμό συγκοινωνιών του Λονδίνου βρίσκεται σε κατ' οίκον απομόνωση λόγω του κορωνοϊού, οπότε η αύξηση των υπηρεσιών δεν είναι δυνατή.

Συνωστισμός παρατηρείται και σε ορισμένα δρομολόγια του υπέργειου σιδηροδρόμου, με το Υπουργείο Μεταφορών να εξετάζει τη θέσπιση κάποιων δρομολογίων για αποκλειστική χρήση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές.

Πάντως η με εξαιρέσεις απαγόρευση κυκλοφορίας που εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζεται από το 93% των πολιτών, σύμφωνα με γρήγορη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov.

Το 66% θεωρεί ότι η τήρηση των νέων οδηγιών θα είναι εύκολη, αλλά οι απόψεις διίστανται ως προς τα κατά πόσο η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει την τήρηση των οδηγιών με πρόστιμα και διάλυση συναθροίσεων (το 39% θεωρεί πως θα μπορεί και επίσης ένα 39% πως δε θα μπορεί).

Τα νέα μέτρα έγιναν δεκτά και από την αντιπολίτευση, με τον σκιώδη Υπουργό Υγείας των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ να δηλώνει ότι «είναι η σωστή απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε, ωστόσο, σαφείς διευκρινίσεις προς εργοδότες και εργαζόμενους για το ποιοι χώροι εργασίας πρέπει να κλείσουν, καθώς και ολοκληρωμένη προστασία και στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ενοικιαστές και τους κατόχους στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνοι με την απαγόρευση μετακινήσεων δήλωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων, των εργοδοτών και των εμπόρων.

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 329 σελίδων νομοσχέδιο περί Κορωνοϊού, το οποίο μεταξύ άλλων δίνει στην αστυνομία την εξουσία να επιβάλει πρόστιμα για την παραβίαση των οδηγιών απαγόρευσης μετακινήσεων.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε εντός μίας ημέρας και θα εξεταστεί την Τρίτη από τη Βουλή των Λόρδων και θα επανέλθει στους βουλευτές για την οριστική έγκριση πριν από την Πέμπτη, όταν και το νομοθετικό σώμα θα κλείσει -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- για την περίοδο του Πάσχα.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει στην πρώτη γραμμή του εθνικού συστήματος υγείας NHS γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, μέχρι και τη Δευτέρα 7.563 τέτοιοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, από τους συνολικά 65.000 στους οποίους έχει σταλεί σχετική επιστολή.
 

Πηγή: skai.gr