«Πρωθυπουργός» ψευδοκράτους στους FT: Υπέρ μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Υπέρ της μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου τάσσεται με συνέντευξή του στους Financial Times ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα δηλώνει πως οι συνομιλίες ετών δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και καλεί σε στενότερες σχέσεις των Τουρκοκύπριων με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν.

«Η πραγματικότητα της Κύπρου είναι ότι έχουμε δύο κράτη να ζουν πλάι-πλάι. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό», δηλώνει.

Ο αποκαλούμενος από το δημοσίευμα «πρωθυπουργός της βόρειας Κύπρου» λέει επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τύχει «πολύ, πολύ άδικης μεταχείρισης» και έχουν υποχρεωθεί να αισθάνονται ότι πρέπει να «υποκύπτουν» στις αρχές της «ελληνόφωνης» πλευράς του νησιού που «πιστεύουν ότι είναι οι πραγματικοί άρχοντες της Κύπρου».

Δηλώνει ότι ναι μεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί και να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτει έναν «εξαναγκαστικό γάμο».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θέλουμε ένα τουρκοκυπριακό κράτος και δεν πιστεύουμε ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να ενωθούμε σε μία ομοσπονδιακή δημοκρατία στην οποία οι Έλληνες θα κυβερνούν τους Τουρκοκύπριους - αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε».

Ο κ. Τατάρ προσθέτει ότι πάντοτε πολιτική του ήταν να τα πηγαίνει καλά με την Τουρκία, επαινώντας την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογαν για έργα υποδομής στα κατεχόμενα.

«Η μητέρα πατρίδα ήταν μαζί μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές», λέει. «Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς την τουρκική υποστήριξη».

Απορρίπτει, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι η φήμη του έχει υποστεί πλήγμα λόγω της παρουσίας του ως βοηθού ταμία στη βρετανική εταιρεία του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ Polly Peck που κατέρρευσε εν μέσω καταγγελιών για απάτη το 1990.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Τατάρ δεν έχει κατηγορηθεί επισήμως για κάτι και ο ίδιος δηλώνει ότι ήταν πολύ μικρής σημασίας υπάλληλος για να έχει κάνει κάτι παράνομο.

Εκφράζει δε την ελπίδα ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μπορέσει να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο στο Κυπριακό στο πλαίσιο των προσπαθειών για καλές σχέσεις με την Άγκυρα μετά από το Brexit.

«Είναι δημοφιλής, ένας θαρραλέος τύπος, ένας γενναίος άνδρας. Και η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα τώρα εκτός Ευρώπης. Η Βρετανία είναι εκτός Ευρώπης. Επομένως, τα πράγματα κινούνται λίγο ευνοϊκά», λέει ο Ερσίν Τατάρ στους Financial Times.

Αποδοκιμάζει, εξάλλου, την απόφαση για κλείσιμο των σημείων διέλευσης στην πράσινη γραμμή για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού και σχολιάζει ότι έγινε σε σχέση εν μέρει με τις εξελίξεις στον Έβρο.