Κλείσιμο

Πρωθυπουργός Μαλαισίας: Οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ, ο οποίος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει να παραμείνει στην εξουσία και πέραν του 2020.

«Η Μαλαισία δεν υποστηρίζει την εκ νέου επιβολή των μονομερών κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν», δήλωσε ο Μοχάμαντ στο Φόρουμ της Ντόχα, στο οποίο συμμετείχε επίσης ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Η Μαλαισία και άλλες χώρες έχασαν «μια μεγάλη αγορά» εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δήλωσε ακόμη.

«Τέτοιες κυρώσεις παραβιάζουν σαφώς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Κυρώσεις μπορούν να επιβάλλονται μόνο από τα Ηνωμένα έθνη συμφώνως προς τον Χάρτη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εξάλλου αν θα αποχωρήσει το 2020, ο Μαχατίρ Μοχάμαντ δήλωσε πως, πριν παραιτηθεί, θέλει να διορθώσει προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δήλωσε ακόμη πως δεν μπόρεί να εγγυηθεί ποιος θα τον διαδεχθεί στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Μαχατίρ υποσχέθηκε στις 10 Δεκεμβρίου να παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό του Ανουάρ Ιμπραχίμ παρά τις νέες κατηγορίες εναντίον αυτού του τελευταίου για σεξουαλική επίθεση, και πως μπορεί να παραδώσει την εξουσία μετά τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που η Μαλαισία θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Μαχατίρ εξελέγη αναπάντεχα το 2018 ως ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού, του μεγαλύτερου κόμματος της οποίας ηγείται ο 72χρονος Ανουάρ, ο οποίος είχε φυλακισθεί δύο φορές με χωριστές κατηγορίες για σοδομισμό και για διαφθροά -- κατηγορίες για τις οποίες λέει πως είχαν πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ