Πρόταση μομφής κατά Ζάεφ: Τα 3 εμπόδια για καταστρατήγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Είμαστε σε μια φάση, θα έλεγα προβλέψιμη, μετά την αποτυχία ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαικής Ένωσης να «ανάψουν το πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οι οποίες αποτέλεσαν κι ένα από τα πολύ ισχυρά κίνητρα της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως και της κύρωσης της και από τη Βουλή των Σκοπίων» τόνισε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή σχετικά με το εάν η αποστασιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει αντίκτυπο στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι εκεί υπάρχει μια ευθύνη συγκεκριμένων κρατών της Ευρωπαικής Ένωσης» είπε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει δύο ιδιαιτερότητες.

«Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι ισχύει εσαεί και δεύτερον δεν μπορεί κανείς να την καταγγείλει» είπε υπογραμμίζοντας πως αυτό λέγει η συμφωνία.

Ο κος Μαλλιάς, εξήγησε πως η πρόταση μομφής θα συζητηθεί την Πέμπτη στη 12 και μπορεί μεν να μην είναι σε θέση να προβλέψει πως θα ψηφίσουν διάφοροι βουλευτές των αλβανικών κομμάτων, ωστόσο εκείνο το οποίο κρίνει- έχοντας υπάρξει πρέσβης στα Σκόπια- πως είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί είναι ότι όλα τα αλβανικά κόμματα θα θέσουν ως όρο συνεργασίας με το VMRO και το DUI του Αχμέτι, τη μη καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο κος Μαλλιάς, η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία, εφόσον δεν μπορεί να καταγγείλει την συμφωνία, εάν προβεί σε συνεχείς καταστρατηγήσεις της «τα μέτρα αποκατάστασης της τάξης, δηλαδή θεραπείας της συμφωνίας είναι πολύ ατελή».

Αυτό σημαίνει ότι η θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες για πράξει κάτι τέτοιο.

«Είναι τρία επίπεδα» είπε συγκεκριμένα και εξήγησε ότι όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών, πρώτον ενημερώνει η Αθήνα την άλλη πλευρά, ότι κατά την γνώμη της παραβιάζεται η συμφωνία, αναμένοντας απάντηση.

Δεύτερο επίπεδο θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος με πολύ μεγάλη δυσκολία- κατά την εκτίμηση του κου Μαλλιά- θα θελήσει να αρχίσει να εμπλέκεται με ένα θέμα το οποίο τυπικά είναι λήξαν.

Τρίτο επίπεδο αποτελεί η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε από κοινού είτε μόνο από την πλευρά της Ελλάδας με το πέρας ενός εξαμήνου- εφόσον η Βόρεια Μακεδονία δεν συμφωνήσει σε αυτή τη προσφυγή-.

Η δικαίωση της Ελλάδος στη Χάγη, σε κάθε περίπτωση, θα πάρει αρκετά χρόνια, είπε.
 

Πηγή: skai.gr