Προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Λιβάνου βλέπει η Ράις

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις προειδοποίησε την Τρίτη, τη λιβανική κυβέρνηση ότι ενδέχεται να αποτελέσει στόχο νέων αποπειρών δολοφονιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συρία μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτήν την εκστρατεία αποσταθεροποίησης.
Όπως ανέφερε η κ. Ράις σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου LBC, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσινγκτον, ενδέχεται να υπάρξουν συνωμοσίες κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα καθώς και κατά άλλων δυνάμεων στο Λίβανο.
"Έχουμε ακούσει να λέγεται ότι υπάρχουν άτομα που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σινιόρα», τόνισε η κ. Ράις και πρόσθεσε: ``Έχουμε ακούσει να λέγεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να προχωρήσουν εκ νέου σε δολοφονίες», κάνοντας σαφή αναφορά στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι τον Φεβρουάριο του 2005``.
Συνεχίζοντας η κ. Ράις τόνισε ότι « δεν είναι μεγάλο μυστικό να πούμε ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το ζήτημα της Συρίας που είχε καταλάβει τη χώρα και ενδέχεται τώρα να επιχειρήσει εκ νέου να αναπτύξει επαφές με δυνάμεις στο εσωτερικό του Λιβάνου».
"Δεν θα ήθελα να κατηγορήσω κανέναν, θα ήθελα απλώς να πω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να δει κανέναν εκφοβισμό από ξένους του λιβανικού λαού», επισήμανε η κ. Ράις η οποία δέχτηκε χθες τον ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, που ζήτησε από την Ουάσινγκτον να ενεργήσει ώστε να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο για να δικάσει τους δολοφόνους του Ραφίκ Χαρίρι.
Έκθεση του ΟΗΕ για την υπόθεση Χαρίρι επιρρίπτει ευθύνες σε πολλές προσωπικότητες τόσο της Συρίας όσο και του Λιβάνου για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr