Προσφυγικό: Στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας από τον Ερντογάν;

Επιβεβαιώνονται, όπως φαίνεται, οι φόβοι πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η εξώθηση του Αχμέτ Νταβούτογλου σε παραίτηση από την πρωθυπουργία από τον πρόεδρο της Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην ευρωτουρκική συμφωνία για την προσφυγική κρίση.

Ο τούρκος πρόεδρος
 διεμήνυσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες. «Εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από την Τουρκία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται την Ευρώπη χωρίς θεωρήσεις εισόδου. Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της ευρωτουρκικής συμφωνίας που αφορά την επιστροφή μεταναστών, κυρίως Σύρων, από την Ελλάδα προς την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία με την ΕΕ, ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία.

Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου φέρεται να αντιτίθεται στο σχέδιο του Ερντογάν να δώσει περισσότερες εξουσίες στην προεδρία, ενώ ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές «ήταν μια εθνική ανάγκη.»

Η ΕΕ έχει ζητήσει από την Άγκυρα να «συγκεκριμενοποιήσει» τον ορισμό της τρομοκρατίας για να ταιριάζει με τα αυστηρότερα πρότυπα της ΕΕ και να μην επιτρέπεται η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των τουρκικών αρχών, σε βάρος δημοσιογράφων, κομμάτων ή πανεπιστημιακών. Είναι ένα από τα εναπομείναντα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ στην Τουρκία για την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Αλλά ο κ. Ερντογάν
φαίνεται πως απορρίπτει αυτό το σκέλος της συμφωνίας, επιμένοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρές τρομοκρατικές απειλές όπως οι Κούρδοι αντάρτες και οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.
Πηγή: skai.gr