Προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ

Το Ιράν θα βοηθήσει τον ΟΗΕ στην σταθεροποίηση του Ιράκ εφόσον οι ΗΠΑ ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεών τους, τονίζει σε συνέντευξη ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά Αλί Λαριτζανί.

"Εάν οι Αμερικανοί έχουν έναν σαφή ορισμό για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους, εμείς θα τους βοηθήσουμε να το πραγματώσουν", τονίζει ο Λαριτζανί σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Λαριτζανί, που επίσης είναι γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης, πρόσθεσε πως οι αποτυχίες της Ουάσιγκτον στο Ιράκ θα έπρεπε ν’ αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους σε όποιο σχέδιό της για νέες επεμβάσεις σε άλλα κράτη και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από το Ιράν.

Ο ίδιος τονίζει με έμφαση πως κάθε επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα είναι για την Ουάσιγκτον σαν "να βάζει το χέρι της μέσα σ’ ένα μελίσσι" και πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιτεθούν στο Ιράν μόνον εάν επιθυμούν "να πάρουν πίσω το Ισραήλ σε αναπηρικό καροτσάκι".

Σύμφωνα με τον Λαριτζανί, η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την στρατηγική τόσο του οικείου Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και των Βρετανών, για το Ιράκ.

Ο Λαριτζανί τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα που ζητούν οι Δημοκρατικοί "φαίνεται να έχει λογική".

Όπως δηλώνει ο ίδιος, οι Βρετανοί αποδείχθηκαν "πιο έξυπνοι από τους Αμερικανούς", κάνοντας τις "αναγκαίες ανακατατάξεις" στην στρατηγική τους, αποσύροντας τα στρατεύματά τους από τη Βασόρα και σχεδιάζοντας τη σταδιακή μείωση των δυνάμεών τους ως την πλήρη αποχώρησή τους.

Ο Λαριτζανί επανέλαβε πως η χώρα του επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να επιλύσει την κρίση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr