Προς συμφωνία Κούρδων – Άσαντ με τις «ευλογίες» της Μόσχας

skai.gr - AΜΠΕ 
 

Η επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, και η ενεργή παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή φέρνει τους Κούρδους της Συρίας και το καθεστώς Άσαντ πιο κοντά, με τις «ευλογίες» της Μόσχας που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ.  

Οι ηγέτες των Κούρδων της Συρίας σκοπεύουν να εξασφαλίσουν μία συμφωνία υπό την αιγίδα της Ρωσίας με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανεξαρτήτως των σχεδίων των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχός τους.

Η ηγεσία των Κούρδων, που ελέγχουν μεγάλο τμήμα των βορείων εδαφών της Συρίας παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για μία συμφωνία με τον Άσαντ κατά τις πρόσφατες συναντήσεις της στη Ρωσία και πλέον αναμένουν την απάντηση της Μόσχας επί του σχεδίου αυτού, πρόσθεσε ο Μπαντράν Τζία Κουρντ, ο οποίος παρίστατο στις διμερείς συναντήσεις.

Ενοποιητικός παράγοντας για Κούρδους και Άσαντ είναι οι Τούρκοι, οι οποίοι μαζί με τους συμμάχους τους (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) έχουν επιχειρήσει στρατιωτικά επανειλημμένα στον Βορρά.

Tην περασμένη εβδομάδα οι Κούρδοι ζήτησαν την παρέμβαση της Δαμασκού ώστε να προστατευθούν από πιθανή στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας. 

Το αίτημα αυτό, πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την ανακατάληψη όλης της Συρίας στον Άσαντ, και των κουρδικών εδαφών, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.