Προς μερική αυτονόμηση η Καταλονία

Δημοψήφισμα για τη χορήγηση καθεστώτος διευρυμένης αυτονομίας στην Καταλονία διεξάγεται σήμερα στην περιοχή αυτή της βορειοανατολικής Ισπανίας με τη συμμετοχή 5,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Οι κάλπες στα 8.227 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00, οπότε και αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ναι» θα επικρατήσει άνετα στο σημερινό δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 55%. Το νέο καθεστώς της διευρυμένης αυτονομίας της Καταλονίας ψηφίστηκε από το τοπικό κοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τρία κόμματα έχουν καλέσει τους Καταλανούς ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν το νέο καθεστώς: Το καταλανικό Σοσιαλιστικό κόμμα που ελέγχει και την τοπική κυβέρνηση, οι Κομμουνιστές και οι Οικολόγοι της Πρωτοβουλίας για την Καταλούνια (ICV) που επίσης μετέχει στην τοπική κυβέρνηση) και οι Χριστιανοδημοκράτες.
Υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα έχουν ταχθεί οι ανεξάρτητοι Ρεπουμπλικάνοι του κόμματος Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα Καταλούνια (ERC) που υποστηρίζουν ότι με το προτεινόμενο καθεστώς δεν αναγνωρίζονται οι Καταλανοί ως «έθνος» και το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα που εκτιμά ότι παραχωρείται στην περιοχή υπερβολική αυτονομία.
Η διεύρυνση του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Θαπατέρο και το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό κόμμα.
Το δημοψήφισμα θεωρείται μάλιστα ένα πολιτικό στοίχημα για τον ισπανό πρωθυπουργό καθώς ενεπλάκη άμεσα στην εκστρατεία θεωρώντας το ζήτημα της διεύρυνσης της αυτονομίας της Καταλωνίας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του μαζί με την καταπολέμηση της «βασκικής τρομοκρατίας».
Πηγή: skai.gr