Προς lockdown την επόμενη εβδομάδα ο βορράς της Αγγλίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσυπέγραψε την Τετάρτη σε συνάντηση με την κυβερνητική ομάδα δράσης για τον κορωνοϊό την υιοθέτηση ενός νέου μερικού 'lockdown' για τη βόρεια Αγγλία, καθώς και ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων στα οποία θα υπάγονται οι περιοχές της χώρας ανάλογα με τη διασπορά του ιού, αποκαλύπτουν οι Times.

Η υπαγωγή περιοχών όπως το Λίβερπουλ και το ευρύτερο Μέρσεϊσαϊντ στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα περιορισμών θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Θα προβλέπονται επίσης απαγόρευση μίξης μελών διαφορετικών νοικοκυριών και πλήρες κλείσιμο των παμπ, μπαρ και εστιατορίων, πιθανώς δε επίσης κέντρων άθλησης και αναψυχής, καθώς και κομμωτηρίων.

Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν σχολεία, πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα καταστήματα.

Η εφημερίδα Sun προσθέτει ότι η δεύτερη βαθμίδα των μέτρων θα προβλέπει την απαγόρευση συναντήσεων μελών διαφορετικών νοικοκυριών χωρίς το κλείσιμο της εστίασης, ενώ η πρώτη βαθμίδα περιλαμβάνει τον λεγόμενο «κανόνα των έξι», δηλαδή την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστό ή υπαίθριο χώρος που ισχύει ήδη σε όλη την Αγγλία.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι στις αυστηρότερες απαγορεύσεις της τρίτης βαθμίδας, τις οποίες περιγράφει ως 'lockdown', θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 10 εκ. πολίτες της βόρειας Αγγλίας, καθώς οι περιορισμοί θα αφορούν πέρα από το Λίβερπουλ και τις ευρύτερες περιοχές του Μάντσεστερ και του Νιουκάστλ.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να έχει συμφωνήσει παράλληλα στην παροχή πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν ενδεχομένως ξανά υπό αναστολή εργασίας.

Η απόφαση για το μερικό lockdown στο βορρά λήφθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λόγω των αυξημένων πιέσεων που δέχονται εκ νέου τα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο 3.145 ασθενείς της COVID-19, εκ των οποίων οι 2.944 στην Αγγλία, με τους 1.030 στη ΒΔ Αγγλία, που καλύπτει το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ.

Στο Μάντσεστερ οι τοπικές υγειονομικές αρχές προβλέπουν πως με τον τρέχοντα ρυθμό οι ημερήσιες νέες εισαγωγές θα φτάσουν τις 238 έως το τέλος του μήνα. Το Σεπτέμβριο είχαν περιοριστεί σε επτά την ημέρα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, δημάρχους και δημοτικά συμβούλια της βόρειας Αγγλίας, που δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημέρωση για τα σχέδια που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο.

Σημειώνουν επίσης ότι τα μέχρι τώρα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει. Σήμερα ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προβάλλει τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, τα οποία δείχνουν ότι στις 19 από τις 20 περιοχές όπου εδώ και εβδομάδες ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα έχει καταγραφεί όχι μείωση, αλλά αύξηση των κρουσμάτων.

Το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική Σκωτία και τον περιορισμό του ωραρίου των καταστημάτων αυτών στην υπόλοιπη χώρα ανακοίνωσε χθες η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον.
 

Πηγή: skai.gr