Προς κρίση οι ρωσοβουλγαρικές σχέσεις; Νέα απέλαση Ρώσου διπλωμάτη για κατασκοπεία

Μια ακόμη απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από τη Βουλγαρία με την κατηγορία της κατασκοπείας ενδέχεται να προκαλέσει διπλωματικές τριβές στις -άλλοτε άριστες- ρωσοβουλγαρικές σχέσεις. Πρόκειται για την τρίτη απέλαση Ρώσου διπλωμάτη τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι έδωσε διορία 72 ωρών σε ένα Ρώσο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την χώρα αφότου οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διενεργούσε κατασκοπεία από το 2017.

«Ο Ρώσος διπλωμάτης που χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο, πρέπει να εγκαταλείψει την Βουλγαρία εντός 72 ωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ενημέρωσε την ρωσική πρεσβεία στην Σόφια για την απόφαση αυτή.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ αναφέρεται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης προσπαθούσε να αποσπάσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στην Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν. Ο Γκέσεφ ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχάριεβα.

Ανακοίνωση Μόσχας

Η ρωσική πρεσβεία στην Σόφια ανακοίνωσε σήμερα ότι η απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από την Βουλγαρία για διενέργεια κατασκοπείας είναι «αβάσιμη» επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να δώσει την δική της απάντηση.

Σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Σόφια, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, αναφέρεται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Βουλγαρία, Ανατόλι Μακάροφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «η νότα του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας... μας επιδόθηκε χωρίς πρόσθετα σχόλια. Μας κοινοποίησαν ότι πρέπει να εγκαταλείψει την χώρα εντός 72 ωρών. Η κατάσταση δείχνει παράλογη. Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα για απαντητικές ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνταν για κατασκοπεία. H Ρωσία και τότε είχε προειδοποιήσει ότι δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να ανταποδώσει.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr