Κλείσιμο

Προς επανεξέταση η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ευρώπη, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε δομή στρατιωτικού σχεδιασμού της ΕΕ που να επικαλύπτει το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να δεχθούν μια ανεξάρτητη δομή της ΕΕ για τον επιχειρησιακό στρατιωτικό σχεδιασμό που να επικαλύπτει το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε, σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. «Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την κατάσταση των δυνάμεών τους στην Ευρώπη», αναφέρει συγκεκριμένα ο Πάουελ στο κείμενο της παρέμβασης που θα κάνει το απόγευμα ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν, σήμερα, στην Ευρώπη «εξακολουθούν να αντανακλούν παλιές απειλές του Ψυχρού Πολέμου και συνιστούν μια εξαιρετικά στατική αμυντική στάση».
Ο αμερικανός υπουργός διαβεβαιώνει «πως καμιά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί όσον αφορά την αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων στον κόσμο» και υπόσχεται «πλήρεις και σε βάθος διαβουλεύσεις» με το ΝΑΤΟ πριν από οποιαδήποτε τροποποίηση.
Πηγή: skai.gr