Κλείσιμο

Προορισμός των πυρηνικών το Ιράν

Οι περίπου 30 τόνοι βορειοκορεατικών όπλων, που κατασχέθηκαν στην Ταϊλάνδη την περασμένη εβδομάδα, προορίζονταν για το Ιράν, αναφέρει η εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη έγγραφα ειδικών.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, που βασίζεται στο σχέδιο πτήσης, το αεροσκάφος που μετέφερε το φορτίο επρόκειτο να κάνει στάσεις στη Σρι Λάνκα, στα ΗΑΕ και στην Ουκρανία, προτού ξεφορτώσει στο Ιράν.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το Ινστιτούτο TransArms του Σικάγου και τη Διεθνή Υπηρεσία Πληροφοριών Ειρήνης (Ipis) της Αμβέρσας του Βελγίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντικατασκοπίας Ντένις Μπλερ είχε τονίσει την Παρασκευή στη Ουάσιγκτον Ποστ πως το φορτίο προοριζόταν για τη Μέση Ανατολή.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους, τέσσερις Καζάχοι και ένας Λευκορώσος, δήλωσαν κατά την κατάσχεση του αεροσκάφους στις 12 Δεκεμβρίου, πως δεν γνώριζαν το ποιόν του φορτίου, υπόθεση πιθανή -σύμφωνα με την εφημερίδα- καθώς τα έγγραφα πτήσης περιέγραφαν το φορτίο ως «εξοπλισμός για την πετρελαϊκή βιομηχανία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ενοικιαστές του αεροσκάφους είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν την ταυτότητά τους. Το αεροσκάφος είχε καταχωρηθεί στο όνομα μίας γεωργιανής εταιρείας Air West, το οποίο είχε ενοικιάσει στις 5 Νοεμβρίου από μία άλλη νεοζηλανδική εταιρεία, την SP Trading, η οποία μάλλον αποτελεί εταιρεία -βιτρίνα.

Σε άλλο συμβόλαιο, με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου, η SP Trading ενοικίασε το αεροσκάφος από εταιρεία με βάση το Χονγκ Κονγκ, της οποίας η μητρική έχει έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που επικαλείται η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, το αεροσκάφος ανήκει στην Overseas Cargo FZE, με έδρα τη Σάρζαχ στα Εμιράτα.

Πηγή: skai.gr