Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Αρχισε σήμερα και τυπικά και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Απριλίου.
Τέσσερις θα είναι οι υποψήφιοι:
Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, νυν πρωθυπουργός, ο οποίος προτάθηκε από το κόμμα του, την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση³ (SDSM). Την υποψηφιότητα του Τσερβένκοφσκι υποστηρίζει και το έτερο σλαβομακεδονικό κόμμα στην κυβέρνηση της χώρας, «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) του δημάρχου των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ.
Ο Σάσκο Κέντεφ, εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «VMRO-DPMNE³, τον οποίο υποστηρίζει και το «Φιλελεύθερο Κόμμα» (LP) του Στόγιαν Αντοφ. Τα δύο αυτά κόμματα συγκροτούν την κεντροδεξιά αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ.
Ο Γκζιμ Οστρένι, από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» ( DUI) του Αλί Αχμέτι.
Ο Ζούντι Τζελίλι από το αντιπολιτευόμενο αλβανικό «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Αρμπεν Τζαφέρι.
Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν κατορθώσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, που είναι καθορισμένος για τις 14 Απριλίου, να αποσπάσει ποσοστό άνω του 50% (κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο), τότε σε δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις, όμως σύμφωνα με αναλυτές, επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο θεωρούνται οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων σλαβομακεδονικών κομμάτων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Σάσκο Κέντεφ, με τον πρώτο να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.
Πηγή: skai.gr