Κλείσιμο

Πρόωρα στις κάλπες οι Καναδοί

Στις 14 Οκτωβρίου θα πάνε στις κάλπες οι Καναδοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, μετά τη συνάντησή του με την Γενική Κυβερνήτη της χώρας Ζάν Μισέλ, από την οποία ζήτησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειράν εκλογική "αναμέτρηση" στον Καναδά, σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο μίας τετραετίας. Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την 23η Ιανουαρίου του 2006.

"Από σήμερα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι Καναδοί θα διαλέξουν μια νέα κυβέρνηση για να φροντίσει τα συμφέροντά μας στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης", δήλωσε ο Χάρπερ στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά ανέφερε πως η κυβέρνησή του τίμησε τις υποσχέσεις της και δημιούργησε νέα πολιτική για τα μεγάλα ζητήματα, όπως την αποστολή στο Αφγανιστάν και τα "γκετοποιημένα" σχολεία των Ινδιάνων.

Στο Κοινοβούλιο που διαλύεται την Κυριακή, οι Συντηρητικοί του Στίβεν Χάρπερ έχουν 127 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 95, το Μπλόκ Κεμπεκουά 48, οι ανεξάρτητοι τέσσερις και υπάρχουν τέσσερις κενές έδρες.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 19 Οκτωβρίου 2009, αλλά ο Στίβεν Χάρπερ αποφάσισε να κηρύξει πρόωρες εκλογές μιας και ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας.

Εξάλλου οι σφυγμομετρήσεις τον ευνοούν, καθώς η πιο πρόσφατη δείχνει το κόμμα των Συντηρητικών να προηγείται με 37%, ενώ έπονται οι Φιλελεύθεροι με 29%, οι Νεοδημοκράτες με 17%,το Πράσινο Κόμμα με 9% και το Μπλόκ Κεμπεκουά με 8%.
Πηγή: skai.gr