Προκλητική ενέργεια

Έντονη ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας στην είδηση ότι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ πρόκειται να επισκεφθεί την Τρίτη το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίσκεψη ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, το κυπριακό ΥΠΕΞ καλεί τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προειδοποιήσουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δεν βοηθούν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για λύση του κυπριακού, αλλά τις υποσκάπτουν.

"Το μήνυμα επίσης που πρέπει να σταλεί στην Τουρκία εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ είναι ότι τέτοιου είδους κατάφωρες παραβιάσεις των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η Τουρκία με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, για στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα γίνουν ανεκτές και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία", καταλήγει η ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr