Προκλητικές δηλώσεις Σαρόν δημιουργούν τριβές μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ

Η Γαλλία επέκρινε έντονα την Κυριακή τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κάλεσε τους εβραίους Γάλλους να μεταναστεύσουν αμέσως στο Ισραήλ για να διαφύγουν απ` αυτό που αποκάλεσε «τον αγριότερο αντισημιτισμό».
Χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Σαρόν «απαράδεκτη», εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Παρίσι ζήτησε εξηγήσεις.
Στη Γαλλία, χώρα στην οποία υπάρχουν οι μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της δυτικής Ευρώπης, σημειώνονται τα τελευταία χρόνια επιθέσεις εναντίον Εβραίων και εβραϊκών περιουσιών, μερικές από τις οποίες αποδίδονται σε «νέους βορειοαφρικανικής καταγωγής, οργισμένους από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση».
Ο Σαρόν, ο οποίος καλεί τακτικά όλους τους Εβραίους στον κόσμο να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, παραδέχθηκε σε ομιλία του προς εβραίους ηγέτες στην Ιερουσαλήμ ότι η γαλλική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό. Αλλά πρόσθεσε πως η απειλή είναι τόσο σοβαρή ώστε οι Εβραίοι της Γαλλία θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να πάνε στο Ισραήλ.
«Αν έπρεπε να συμβουλεύσω τα αδέλφια μας στη Γαλλία, θα τους έλεγα ένα πράγμα - ελάτε στο Ισραήλ, το συντομότερο δυνατόν. Το ίδιο λέω στους Εβραίους σε όλο τον κόσμο, αλλά εκεί (στη Γαλλία) πιστεύω πως είναι απαραίτητο και πως πρέπει να μεταναστεύσουν αμέσως», δήλωσε ο Σαρόν.
Πηγή: skai.gr