Προηγούνται Τζουλιάνι και Χίλαρι

O πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται επικεφαλής των παρατάξεών τους για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2008, ο μεν πρώτος ως αυτός που έχει την καλύτερη θέση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων η δε δεύτερη ως το φαβορί των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα \"USA Today\" η κ. Κλίντον, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης προηγείται 19 μονάδες του κοντινότερου αντιπάλου της, του χαρισματικού Μπάρακ Ομπάμα, με την Χίλαρι Κλίντον να συγκεντρώνει ποσοστό 40% και τον μαύρο υποψήφιο 21%. Η διαφορά τους τον περασμένο μήνα ήταν 11 μονάδες.

Ο κ. Τζουλιάνι, που συχ\"\"νά τον αποκαλούν \"ο δήμαρχος της Αμερικής\" προηγείται του γερουσιαστή της Αριζόνας, Τζον Μακέιν κατά 16 μονάδες αφού ο πρώτος συγκεντρώνει 40% και ο δεύτερος 24%, ενώ τον περασμένο μήνα η διαφορά τους ήταν μόλις 4 μονάδες.

Η σφυγμομέτρηση έγινε από το Ινστιτούτο Γκάλοπ επί τετραήμερο την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων , ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει πάνω από το 5%.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση περίπου το 94% των Αμερικανών δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν ένα υποψήφιο που δεν είναι λευκός , περίπτωση του κ. Ομπάμα, ενώ το 88% δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας γυναίκας προέδρου.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr