Πρόγραμμα Εθνικής Ασφαλείας στη Βραζιλία

Πρόγραμμα ύψους 3,2 δις δολλαρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λούλα.

Η Βραζιλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο, με σχεδόν 45.000 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο, αριθμός που ισοδυναμεί με 30 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 πολίτες.

Μόνο στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή του χρόνου.

Οι περισσότερες από αυτές σημειώνονται στις παραγκουπόλεις γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εθνικής Ασφάλειας (Pronasci) ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιδιώκει να δώσει τέλος στο ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο να έχουν οι παραγκουπόλεις τους δικούς τους νόμους, ελεγχόμενες από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και όχι από την κυβέρνηση.

Αρχικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα έντεκα αστικά κέντρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σάο Πάολο, το Μπέλο Οριζόντε και η πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο πρόεδρος Λούλα που έζησε τα παιδικά του χρόνια σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας έχει δεχτεί επικρίσεις ότι δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να μειώσει την εγκληματικότητα. Η δυσαρέσκεια εντάθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο όταν μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο εναντίον εμπόρων ναρκωτικών, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκαεννέα ανθρώπων.

Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται μια νέα θαραλλέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που, όπως υποστηρίζει ο κύριος Λούλα, απειλεί να διαιρέσει την χώρα προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η επιβολή του νόμου δεν αρκεί από μόνη της προκειμένου να βρεθεί λύση.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Τάρσο Χένρο ο οποίος είπε ότι «η εφαρμογή του προγράμματος δεν θα φέρει μέτρα ούτε θεαματικά, ούτε γρήγορα».

Η ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών είναι αυτή, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα ασφαλείας. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την επαγγελματική εκπαίδευση και την οικονομική βοήθεια των νέων στις περιοχές που σημειώνονται τα μεγαλύτερα κρούσματα εγκληματικότητας.
Επιπλέον προβλέπεται το χτίσιμο 160 νέων φυλακών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στις ήδη υπάρχουσες.

Άλλος ένας στόχος του προγράμματος έχει να κάνει με τις υπερπλήρεις από πλευράς αριθμού κρατουμένων φυλακές, πολλές από τις οποίες επίσης ελέγχονται από συμμορίες. Τώρα θα χτιστούν 160 νέες φυλακές στις οποίες θα υπάρχουν εκπαιδευτικά κέντρα.

Το πρόγραμμα δεν προβλέπει αύξηση του αριθμού της αστυνομικής δύναμης, που φτάνει το μισό εκατομμύριο στελέχη. Θα υπάρξουν όμως χρηματικές επιχορηγήσεις για τους αστυνομικούς και ιδίως αυτούς που εργάζονται στις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το φιλόδοξο σχέδιο...Αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει.
Πηγή: Πηγή: El Pais, BBC, (επιμέλεια: Άρης Καπαράκης)