Προειδοποίηση Χόλμπρουκ στη Ρωσία

Εάν η Ρωσία θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν αμέσως το Κόσοβο ως ανεξάρτητο, προειδοποιεί ο Ρίτσαρντ  Χόλμπρουκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, απέρριψε αμέσως αυτήν την προσέγγιση, κατηγορώντας τον Χόλμπρουκ ότι παίζει με τη φωτιά.

Εάν η Ρωσία αποφασίσει να θέσει βέτο, θα υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο την ίδια ημέρα, δήλωσε ο Χόλμπρουκ μιλώντας στο Φόρουμ των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι, κατά την εκτίμησή του, ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο η κατάσταση αυτή να προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας στην Ευρώπη, επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα. Εάν ξεσπάσει βία, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη, τόνισε.

Ο Σουηδός υπουργός πάντως έσπευσε να απορρίψει τη στάση αυτή. Είπε (ο Χόλμπρουκ) ότι εάν η Ρωσία θέσει βέτο οι Αμερικανοί θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο. Είναι σαν να παίζει κανείς με τη φωτία, να παίζει με τη φωτιά όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις και να παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια, είπε ο Μπιλτ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική διπλωματία στο θέμα αυτό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποφασίσει για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου με βάση την πρόταση του μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι. Η Σερβία και η παραδοσιακή σύμμαχός της, η Ρωσία, αντιδρούν σθεναρά στην ανεξαρτηοποίηση της επαρχίας.
Πηγή: skai.gr